Boeroes en andere migratieverhalen

ASSEN

Voorouders van schrijfster Karin Sitalsing waren Boeroes. Nederlandse kolonisten die in 1854 waren vertrokken naar Suriname, ‘witte Surinamers’.

Op zaterdag 1 april van 12.00 tot 14.00 uur geeft zij bij Kadetje Cultuur een lunchvoordracht over haar boek ‘Boeroes’ in de Buningzaal van Warenhuis Vanderveen te Assen.

Naast Karin Sitalsing als hoofdspreker zullen Ronald Donk, Hylke Speerstra en Djodjie Rinsampessy aanschuiven als tafelgast. Zij belichten het onderwerp ‘migratie en integratie’ elk vanuit hun eigen expertise en achtergrond.

Op 20 juni 1845 kwamen zo’n vijftig arme Nederlandse boerengezinnen aan in Suriname. Vruchtbare grond, ruimte, woningen, vee: alles zouden deze kolonisten krijgen. Maar toen ze aankwamen op de verlaten plantage was er niets, behalve moeras, muggen en allesverzengende hitte. Binnen een halfjaar was de helft van de immigranten overleden. De 167 overlevenden trokken naar Paramaribo en omgeving.

In de loop der generaties zijn de Nederlanders van toen Surinamers geworden. Een deel van hen is teruggekeerd naar Nederland, onder wie de moeder van Karin Sitalsing. De schrijfster gaat op zoek naar het verhaal van haar voorouders, ‘witte Surinamers’ die bekendstaan als Boeroes.

Aanmelden kadetjecultuur@vanderveen.nl of door langs te gaan bij het Kunstcafé. De kosten zijn euro 14,50 p.p. inclusief lunch en voordracht. Het boek ‘Boeroes’ is verkrijgbaar bij Bruna Vanderveen.

Foto: Karin Sitalsing


Auteur

Redacteur