BLOG Mariska van Gennep: 'Naderend afscheid'

Assen

Op een avond ben ik met een vriendin uit eten. Natuurlijk komt ons gezin ter sprake.

Langzaam gaat Sjonny achteruit. Aan de ene kant heel prettig dat het niet heel snel gaat. Aan de andere kant, als je een jaar terugkijkt, dan zie je wel verandering. Vanochtend floepte een foto op Facebook voorbij, waarbij we een jaar geleden het Speelgoedmuseum bezochten. Sjon kon nog staan en lopen. Het grootste deel hebben zat hij in de rolstoel, maar toch. Als je hem nu ziet is dat een wezenlijk verschil. Sjon en ik hebben een gesprek over wat hij wenst bij zijn afscheid. We hebben er een lijst bij, met zaken die aan de orde komen. Blijft een moeilijk onderwerp voor ons beiden en soms vloeit er een traan. Waar Sjon eerder aangaf, dat wij het allemaal mochten bepalen, blijkt hij nu mooie ideeën te hebben. Wat ik heel prettig vind, want het is zijn afscheid. Marleen komt halverwege binnen en zij wordt in het gesprek betrokken. Ze geeft aan niet gecondoleerd te willen worden. Dat hebben we al eerder afgesproken, een condoleance hoeft van ons niet. Voor andere mensen zal dit steunend zijn, wij kiezen er niet voor. Er zijn andere manieren om ons een blijk van medeleven te geven. Dat moment komt dichterbij. Sjon kan met zijn duimen nog typen, het wordt steeds minder. Ik vind het knap dat hij nog steeds kan staan. We hebben het over waar we het afscheid willen houden en wie we uitnodigen. Houden we het besloten of niet? We komen er niet echt uit en besluiten ook de andere twee kinderen hierbij te betrekken. Hoe zwaar ook, hier hebben zij een stem in. Wat wel als een paal boven water staat, is als hij overlijdt, dat we Sjon zo lang mogelijk thuis bij ons willen houden. Mariska van Gennep Zie ook www.mariskavangennep.nl. Mariska van Gennep vertelt over hoe het is om te leven in een gezin met een man die ernstig ziek is. Sjonny, haar man heeft ALS. Ze hebben drie kinderen (Marleen, Veerle en Hendrik), die allen nog thuis wonen. Mariska begeleidt partners/familie van ernstig zieken.

Auteur

Albert-Jan Garama