Boek Koert Broersma winnaar DHV-publieksprijs 2016

Assen

Het boek Somebody Will Know Someday – Herinneringen aan Cuby & the Blizzards van auteur Koert Broersma, is winnaar van de DHV-publieksprijs 2016.

De publieksprijs werd voor het eerst ingesteld. De Drents Historische Vereniging wil daarmee nog meer mensen betrekken bij het stimuleren van de Drentse geschiedschrijving. Het boek kreeg 666 stemmen, in totaal hadden 1446 mensen gestemd. De auteur Koert Broersma kreeg een kunstwerk van Sake Elzinga uitgereikt. Volgens het juryrapport geeft het boek een mooi overzicht van de recente geschiedenis van de blues in Drenthe en Nederland. “Er is veel verschenen over Cuby, maar dit is een meer algemene en nuchtere beschrijving van die periode.” Auteur Koert Broersma: het boek is een afgerond geheel geworden. “Er zitten veel elementen in. Popgeschiedenis, maar ook de manier waarop die groep Drenthe op de kaart heeft gezet, hoe het in die tijd toe ging in een dorp als Grolloo en hoe nukkig en onvoorspelbaar Harry ‘Cuby’ Muskee kon zijn. Die nominatie is prachtig. Voor mij persoonlijk is het leuk, maar het is ook een erkenning voor de band en de geschiedenis.” In december 2016 verscheen het boek Somebody Will Know Someday – Herinneringen aan Cuby & the Blizzards. Koert Broersma interviewde de afgelopen jaren enkele tientallen ex-bandleden, collega’s en fans over hun herinneringen aan deze legendarische bluesgroep. De bundel Somebody Will Know Someday bevat onder andere gesprekken met Boudewijn de Groot, Erwin Java, Jan Venhuizen, Eelco Gelling, Jan Akkerman en Douwina Oosterhof, de weduwe van Harry Muskee. Veel van het unieke fotomateriaal uit het boek komt uit de privéarchieven van fotograaf Rudy Leukfeldt en van de sologitarist van de band: Eelco Gelling. De auteur, Koert Broersma, is bestuurslid van de Stichting Blues in Grolloo en webredacteur van het Cuby & The Blizzards Museum in Grolloo.

Auteur

Albert-Jan Garama