Bibliotheken Midden-Drenthe bereiken inwoners met innovatie

Assen

De Bibliotheek heeft een programma ontwikkeld om de inwoners van Drenthe om te leren gaan met alle digitale overheidszaken. De cursus Werken met de e-overheid maakt deelnemers digitaal vaardiger.

Door een succesvolle samenwerking met het bedrijfsleven, de Gemeente en Welzijnswerk Midden-Drenthe heeft de Bibliotheek inmiddels een grote groep inwoners weten te bereiken. Met deze aanpak zet de Bibliotheek Midden-Drenthe een voorbeeld neer voor de rest van de provincie. Belang van digitale vaardigheden De blauwe envelop van de belastingdienst verdwijnt. Iedereen moet zijn belastingaangifte via de computer doen. Ook post lezen van de overheid of het aanvragen van bijvoorbeeld kinderbijslag of zorgtoeslag kan alleen nog maar elektronisch. Voor de meeste overheidswebsites heb je bovendien een DigiD nodig, een persoonlijke digitale identiteit. Overheden transformeren tot e-overheid, terwijl er tegelijkertijd veel mensen zijn die moeite hebben met het gebruik van elektronische omgevingen. De Bibliotheek biedt mensen hierin nu ondersteuning met de cursus ‘Werken met de e-overheid’. Samenwerking verschillende partijen Dankzij de ondernemende aanpak van bibliotheekmanager Anneke de Haas heeft het project een grote boost gekregen. Samen met wethouder Bent heeft zij een unieke samenwerking tussen de Bibliotheek en het bedrijfsleven tot stand weten te brengen. Verschillende grote werkgevers in Midden-Drenthe hebben interesse getoond om de cursus aan te bieden aan hun werknemers. De Bibliotheek biedt werkgevers hiermee een mogelijkheid tot goed ondernemerschap. Tegelijkertijd bereiken we door samenwerking met het bedrijfsleven nog meer inwoners. Opvallend tijdens de gesprekken met het bedrijfsleven is dat zowel de Bibliotheek als bedrijven zeer te spreken zijn over de prettige rol van Gemeente Midden-Drenthe. Bovendien zet de Gemeente zich actief in om de cursus Werken met de e-overheid onder de aandacht te brengen bij haar burgers. Daarnaast heeft de Bibliotheek een grote groep inwoners weten te bereiken door samenwerking met Welzijnswerk Midden-Drenthe. De eerste resultaten zijn inmiddels binnen: in verhouding tot andere Drentse gemeenten hebben wij met een factor 10 hogere resultaten behaald op het gebied van het aantal cursisten, docenten en cursussen. Naast de succesvolle samenwerking met het bedrijfsleven is ook ambassadeurschap hierin doorslaggevend. De aanpak van Midden-Drenthe heeft inmiddels landelijke aandacht.

Auteur

Albert-Jan Garama