IFA biedt verdieping en verstrooiing

Assen

Het is bijna zover. Op 11 en 12 maart vindt in bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen de 37e editie van het Internationaal Filmfestival Assen| Vrouw & Film (IFA) plaats. De kaartverkoop verloopt op dit moment boven verwachting. Er wordt gereserveerd vanuit allerlei regio’s in Nederland, maar er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar.

Op het festival worden in totaal 52 films vertoond. Wat het bezoek aan een film op het festival bijzonder maakt, is dat veel films van toelichting worden voorzien, soms door de regisseur zelf, soms door een deskundige. Daarnaast is er tussen de films door een afwisselend randprogramma met o.a. muziek van Ruud Fieten, AAPNOOTMIES, Shishani, Mr. Mungo en DJ Fonky D., virtual reality van het Groninger Forum, spoken word en muziek van Wordbites, een breiproject van kunstenares Agnes Bakker, vertoning van films van beginnende filmmaaksters uit de Derde Wereld en een gelegenheid tot ontmoeting tussen statushouders en mensen die hun taalmaatje of coach willen worden. Highlights Regisseurs: regisseurs die hun film komen toelichten zijn o.a Heleen van Royen (Het doet zo zeer), Jiska Rickels (In procedure) en Catherine van Kampen (Zaatari Djinn). De films van beide laatstgenoemden worden vertoond in het programmaonderdeel Europa’s Rafelende Randen, waarin het IFA aandacht besteedt aan de vluchtelingencrisis. Gastprogrammeurs: Rosan Breman (Movies that Matter) en Géke Roelink (Filmhuis Den Haag) hebben voor het IFA elk twee films geselecteerd, waarbij ze hun keuze zullen toelichten. Rosan Breman koos voor Noces (A Wedding) en A Good Wife, waarin beide hoofdpersonen worden getergd door een duivels dilemma. Roelink koos voor Wuthering Heights en Wadjda, waarin het thema liefde en macht centraal staat. Vrouwen Kiezen op IFA: ter gelegenheid van 100 jaar vrouwenkiesrecht worden filmcompilaties van archiefmateriaal uit deze periode uit noord Nederland vertoond en spreken Agnes Mulder (tweede kamerlid CDA), Ineke van Gent (o.a. voormalig Kamerlid Groen Links) en Mirjam Pauwels (o.a. wethouder de Wolden (VVD) over vrouwen en politiek. De discussie wordt geleid door Wouke van Scherrenburg (o.a. oud politiek verslaggever van Den Haag Vandaag). IFA perspectief: de film Jackie, over Jackie Kennedy in de dagen na de moord op haar man, is bij voorbaat een publiekslieveling, mede door het spel van hoofrolspeelster Nathalie Portman. Na de film gaan Judith Vega (universitair docent Sociale en Politieke Filosofie), Anneke Ribberink (researcher Political History) en Berber Hagedoorn, (media- en cultuurwetenschapper) in gesprek over het beeld van First Ladies, vroeger en nu. De discussie wordt geleid door Lauren Smits (blogger en opiniemaker). IFA trofee: de jaarlijkse IFA trofee wordt dit jaar uitgereikt aan Ally Derks, oprichter en scheidend directeur van het IDFA. Ze krijgt de trofee als blijk van waardering voor haar bijdrage aan de verspreiding van de documentairefilm in Nederland en de rest van de wereld. De uitreiking wordt muzikaal omlijst met een optreden van Shishani, singer-songwriter met Namibische en Belgische roots. Drents Museum: in aansluiting op de tentoonstelling over de Russische kunstenaarsgroep Peredvizhniki in het Drents Museum vertoont het IFA op zaterdag de bekroonde film The Postman’s White Nights over een postbode op het hedendaagse Russische platteland. De film wordt ingeleid door Annemiek Rens, conservator bij het Drents Museum. Belangstellenden kunnen een speciaal combiticket aanschaffen voor deze film en een bezoek aan het Drents Museum tijdens het festivalweekend. Voor het hele programma: www.filmfestivalassen.nl. Bijlage: filmstill Noces (A Wedding)

Auteur

Albert-Jan Garama