Groningse 'Breikoningin' op Internationaal Film Festival Assen

Assen

Op 3 maart presenteerde ze nog het warm ingepakte huisje in Rottum dat tot stand was gekomen in het project Brei mee voor Groningen. Een project waar de Groningse kunstenares Agnes Bakker samen met Milieudefensie het initiatief toe nam.

Een warme deken voor het kleinste huisje in Groningen om de bewoners van het aardbevingsgebied een hart onder de riem te steken; de solidariteit van Nederland voor Groningen. Tevens had deze deken de belangrijke boodschap dat het isoleren van huizen noodzakelijk is om de gaskraan dichter te kunnen draaien. Tijdens het Internationaal Film Festival Assen kunnen mensen meebreien aan een andere project van de kunstenares; een enorm wandkleed gebreid van plastic zakken. Agnes zet met haar concept 'Breien Met Agnes' breien in als middel om mensen aan elkaar te verbinden voor een duurzame wereld. Op het internationaal Film Festival komt ze met haar ruim vijfentwintig meter lange wandkleed gebreid van plastic zakken. De afgelopen twee jaar was zij al te zien op menig festival en breiden al ruim duizend mensen mee aan dit kleurrijke wandkleed. Dit gebreide wandkleed van plastic zakken vraagt aandacht voor de plastic soep, maar is vooral een verbindingsproject. De verbinding die nodig is om te kantelen naar een duurzame wereld. Mensen zijn indirect met elkaar verbonden doordat de lapjes samen het wandkleed vormen. Tevens ontstaan er directe verbindingen, door de gesprekken die plaatsvinden tijdens het breien. Breien kost tijd en aandacht zodat er ook tijd en aandacht voor elkaar ontstaat. De gedachte van de kunstenares hierachter is dat zij er van overtuigd is dat de kern van duurzaamheid liefde is, liefde voor jezelf, voor anderen en je leefomgeving. En dit kan alleen maar wanneer je verbonden bent met elkaar! Tijdens het Internationaal Film Festival kunnen bezoekers tussen de films door op zaterdag 11 maart vanaf 13 uur tot 19 uur doorlopend aansluiten in het breicafé en zich verbinden aan het grotere geheel.

Auteur

Albert-Jan Garama