GJ - 4 - Music: album Daniël Lohues – Moi

Assen

Album: Daniël Lohues – Moi (Ericana Recordings/Pias)

ASSEN - Ongelooflijk, ik verbaas me er elke keer weer over die constante kwaliteit van die liedjes-stroom uit Erica, die zo langzamerhand het Oranje kanaal wel kan vullen! Natuurlijk heb ik het hier over Daniël Lohues. Ze zeggen wel eens 'In de beperking toont zich de meester''. Dat beperken zal Daniël vast ook wel doen...maar wat is hij weer gul met maar liefst 16 liedjes! Terug naar de basis, helemaal allennig op gitaar en die donders mooie piano en mondharmonica. Daniël weet de kleine dingen in het leven te vangen en een ieder in z’n waarde te laten.Beetje ‘Allennig 5’, verrijkt met het reizen en ge-update naar de tijd van nu. In ‘Laot mij mar lekker dit doen’ pleit hij voor elk mens te doen, wat het beste bij ‘m past en de ander in die waarde te laten. In de eerste single ‘Maak joe waor’ staat Lohues als personal-trainer en coach maar vooral als mens langs de lijn van leven 'Maok joe waor',...yes you can! En dat dan ook nog zó op piano, daar hou ik van! Net als in ‘Kom, dans met mij’ waarin de realiteit de deur tegen z’n neus gebatst krijgt door het daagse te omarmen door gewoon even lekker te dansen. Mooie nuchterheid in ‘Gewoon ‘n dag op het dorp’ en ‘Vlieg dan toch!’ beide met mondharmonica. ‘Widukind(twaalfhonderd honderd jaor leden in Sakesenland)’ vind ik een mooie ode aan de vrijheid en geschiedenis van alle volkeren op aarde wars van overheersing gegoten in een mooie vorm van tolerantie. En als je kippevel wilt ervaren luister dan naar één van Lohues mooiste liedjes ooit ‘Mooie verhalen later’ waarin de piano afdaalt tot in de ziel, zó...wat komt die binnen en wat een prachtig nummer! Mooi hoe Lohues hier je raakt met gemis in “Soms stiet de tied eben stille’. Met z’n 46 jaor levenservaring is er mooie reflectie in ‘Zo hard as de tied giet’ en ‘Schrei mar niet’ (muzikaal in een mooie verrassende gitaar omlijsting). Zo’n plaat van Lohues is toch een beetje lente-gevoel na maanden vol herfst en halve-winters. ‘Moi’ kriebelt en kietelt je om er op uit te gaan en het leven weer op te pakken en te omarmen en oog te hebben voor de ander. Want het is hier nog steeds prima vertoeven als we iets minder op ‘ikke’ focussen en wat meer op ‘mekaar’. In het theater horen (en hebben sommigen hebben dat inmiddels al gehoord) we de bijpassende verhalen waarmee deze toffe troubadour communiceert en z’n eigen weg gaat wars van wat anderen (inclusief mezulf) ervan denken. Machtig mooi daon Daniël! ‘Moi’ is magistraal, een plaat recht uit het hart! (10,0) Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama