Honderd jaar vrouwenkiesrecht op IFA

ASSEN

Op 15 maart mag iedere Nederlander van 18 jaar en ouder naar de stembus. Dat is niet altijd zo geweest. Honderd jaar geleden kregen vrouwen voor het eerst het recht om zich verkiesbaar te stellen en twee jaar later mochten ze ook zelf gaan stemmen.

Op zaterdag 11 maart wordt tijdens het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) stilgestaan bij dit jubileum van het vrouwenkiesrecht. Het programmaonderdeel draagt als titel: Vrouwen Kiezen op IFA. Er worden verschillende compilaties vertoond met historisch beeldmateriaal van de positie van vrouwen in de politiek in het noorden van Nederland.

Aansluitend is er een gesprek met drie vrouwelijk politici onder leiding van Wouke van Scherrenburg (o.a. oud politiek verslaggever van Den Haag Vandaag). Agnes Mulder (tweede kamerlid CDA), Ineke van Gent (o.a. voormalig Kamerlid Groen Links) en Mirjam Pauwels (o.a. wethouder de Wolden (VVD)) vormen samen het panel. Zij wisselen van gedachten over “100 jaar vrouwen en politiek” waarbij zeker ook de hedendaagse positie van vrouwen in de politiek ter sprake zal komen. Ook het publiek kan meepraten. Vrouwen Kiezen op IFA begint om 14.00 uur in bioscoop DNK in Assen. Meer informatie en kaarten via www.filmfestivalassen.nl

De discussie is mede mogelijk gemaakt door de werkgroep Vrouwen Kiezen van de Provincie Drenthe. Deze werkgroep organiseert de komende drie jaar tal van activiteiten om 100 jaar vrouwenkiesrecht te vieren. De werkgroep wil daarmee ook vrouwen enthousiasmeren voor de Drentse politiek en een bewustwording creëren over dit onderwerp. De compilaties van historische beelden zijn samengesteld door het Drents AudioVisueel Archief in samenwerking met het Gronings Audio Visueel Archief en het Fries Film Archief.


Auteur

Redacteur