Eenakterfestival van het Huus van de Taol

Assen

Meertmaond is óók toneelmaond: eenakterfestival van het Huus van de Taol, de eerste voorronde-avond is op 3 maart in De Brinkhof in Norg.

In de herfst van 2016 is het Huus van de Taol begonnen met de organisatie van het eenakterfestival Kört&Goed. Tien toneelgroepen hebben zich hiervoor aangemeld: WDOB uit Een, ADO Norg, Volk van Grada Emmen, Toneelgroep Zwiggelte, Rederijkerskamer Borger, De Kring Holthe, Crescendo Gieterveen, Kruudmoet Klazienaveen, Rederijkerskamer UDI Ruinerwold en de groep Wim Ensing. Vanzelfsprekend is het onmogelijk tien eenakters op één avond te laten spelen. De organisatoren - Aly Mulder, Leny Hamminga, Rob van der Ree en Jan Germs - hebben dan ook voor een drietal voorrondes gekozen, waarna de winnaars en de beste nummer twee door mogen naar de finale, die op zaterdag 25 maart in schouwburg Ogterop in Meppel wordt gehouden. Het schema van de voorrondes is als volgt: Vrijdag 3 maart in De Brinkhof in Norg: 1. ADO uit Norg 2. Volk van Grada uit Emmen 3. WDOB uit Een Zaterdag 11 maart in zaal Wielens in Noord-Sleen: 1. Toneelgroep Zwiggelte 2. Rederijkerskamer Borger 3. De Kring uit Holthe 4. Crescendo Gieterveen Vrijdag 17 maart dorpshuis De Alke in Alteveer: 1. Groep Wim Ensing 2. Rederijkerskamer UDI Ruinerwold 3. Kruudmoes Klazienaveen De finale van het eenakterfestival is op zaterdag 25 maart in schouwburg Ogterop in Meppel. Alle avonden beginnen om 20.00 uur. De eenakters worden door deskundige juryleden beoordeeld. Tijdens de voorrondes zal steeds hetzelfde drietal met haviksogen en oren op steeltjes aanwezig zijn: Bert Rossing, Leny Hamminga en Bert op ’t Ende. Op de finale-avond van 25 maart in Ogterop in Meppel zullen Just Vink, Marga Kool en Roelof Pieters de vier eenakters beoordelen. De voorrondes en finale zijn natuurlijk voor het publiek toegankelijk. Het is wel verstandig kaarten te reserveren. Dan kan bij het Huus van de Taol: info@huusvandetaol.nl of (0593)371010. Kaarten kunnen ook aan de zaal worden gekocht, maar dan geldt op=strop. Kaarten voor de voorrondes kosten euro 7,50 en voor de finale euro 10. Door het organiseren van het eenakterfestival Kört&Goed hoopt het Huus van de Taol met name het korte toneelwerk in de streektaal te stimuleren. Het Huus reageert hierbij ook op de vraag van organisatoren van culturele avonden, die in hun programma wel plek hebben voor een eenakter maar een avondvullend stuk slecht kunnen plaatsen.

Auteur

Albert-Jan Garama