COLUMN Cultureel Hart Assen met Karlijn Donders

Assen

Opa's en oma's

ASSEN - In het Cultureel Hart van Assen worden dit jaar alweer voor het vijfde jaar de opa- en omadagen georganiseerd in de voorjaarsvakantie. Vaak worden opa’s en oma’s dan gevraagd om op de kleinkinderen te passen en gaan ze er dankbaar met ze op uit. Dit jaar kunnen ze de reis maken van een weeskind in de 19e eeuw naar het weeshuis in Veenhuizen. Het klinkt misschien wat vreemd met zo’n onderwerp maar het worden gegarandeerd heel leuke middagen! De aanleiding voor dit thema is het nieuwe boek van Wil Schackmann, de Kinderkolonie. Hierin beschrijft hij in detail het leven in de weeshuizen in Veenhuizen. Hij ploos het archief van de Maatschappij van Weldadigheid uit. Die oude documenten liggen veilig opgeslagen in zuurvrije dozen in onze ondergrondse depots. Ik blijf het zo bijzonder vinden dat er in het archief van de koloniën over de groep ‘weezen, vondelingen en verlaten kinderen’ zo veel informatie te vinden is. Wil Schackmann wekt deze bijzondere geschiedenis heel beeldend tot leven. Mooi vind ik het ook dat we met al onze partners een boeiend, interessant maar ook echt heel leuk programma hebben kunnen samenstellen op basis van die informatie uit de archieven. Bijvoorbeeld een recept voor aardappelbrood. Ik had er nog nooit van gehoord. Terug naar de opa- en omadagen. Dit jaar worden ze georganiseerd door het Drents Museum, Het Drentse Landschap en het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur en het Drents Archief. Nieuw is nu de samenwerking met Digital Art Factory (DAF) dé broedplaats in Assen voor creatieve digitale wonderkinderen. Een mooie ‘Cultureel Hart activiteit’ dus. En Bitter en Zoet in Veenhuizen bakt het, overigens overheerlijke, aardappelbrood. Met een zakboekje vol opdrachten en interessante weetjes beleven opa’s, oma’s en kleinkinderen in het Drents Museum en Drents Archief hoe het leven van een weeskind eruit zag in de 19e eeuw. Door te werken in een spinnerij, medailles te kleuren, schilderijen te bekijken en echt aardappelbrood te eten voelt het alsof je echt in een weeshuis zit. En de virtual reality brillen van DAF maken het helemaal af! Er is bijvoorbeeld heel lang geëxperimenteerd met het bakken van het perfecte aardappelbrood. Totdat precies de goede verhouding aardappel en meel gevonden werd. En lekker dat het is! Dat was trouwens vroeger wel anders als je de archieven mag geloven. De opa- en omadagen zijn nog tot en met donderdag 23 februari van 13.00 tot 17.00 uur. Start is in het Drents Museum. In Cultureel Hart Assen. Karlijn Donders, Drents Archief.

Auteur

Albert-Jan Garama