IFA Trofee voor Ally Derks

ASSEN

In Assen is op 11 en 12 de 37e editie van het IFA (Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film). Vanaf 1990 wordt hier jaarlijks de IFA Trofee uitgereikt aan een vrouw of groep vrouwen die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van film.

Dit jaar gaat de trofee naar Ally Derks, oprichter en scheidend directeur van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Derks zal de trofee op zondag 12 maart persoonlijk in ontvangst komen nemen.

Vanaf 1990 wordt in Assen elk jaar de IFA Trofee uitgereikt aan een vrouw of een groep vrouwen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van film. Eerdere winnaars waren o.a. Cinemien, Netty Roosenfeld en Monique van de Ven. In 2016 werd de IFA Trofee uitgereikt aan actrice, filmmaker en ondernemer Hanna Verboom. De trofee is ontworpen door kunstenares Annet Haring en verbeeldt vrouwen op het filmdoek, gedragen door vrouwen.

De organisatie kent de IFA Trofee toe aan Ally Derks voor haar bijdrage aan de verspreiding van de documentairefilm in Nederland en de rest van de wereld. Zij richtte 30 jaar geleden het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) op. Onder haar leiding is het IDFA uitgegroeid tot het meest toonaangevende documentairefestival ter wereld. Een indrukwekkende prestatie! De toekenning komt op een speciaal moment. Derks neemt dit jaar officieel afscheid van het IDFA.

Tijdens het IFA worden er meer dan 40 voorpremières, internationale titels, festivalfavorieten en arthouse delicatessen vertoond. De voorverkoop begint op 24 februari. Actuele hits als Jackie, Moonlight en Het doet zo zeer ontbreken niet, maar er is ook werk van jong aanstormend talent te zien. De filmvertoningen worden verdiept door inleidingen, vraaggesprekken en speciale gasten. Bij de opening van het festival brengt Simone van Saarloos de epiloog van theaterstuk Holy F. en wordt de film Sami Blood vertoond.

Het volledige programma is te vinden op www.filmfestivalassen.nl.


Auteur

Redacteur