Kerkelijke modeshow Gewijde Gewaden

Assen

In het kader van vijfhonderd jaar Reformatie heeft de werkgroep ‘500 na Luther’ een uitgebreid herdenkingsprogramma opgezet. Onderdeel van dit programma is het evenement ‘Gewijde Gewaden’.

Het is een kerkelijke modeshow is en dan vooral een historische modeshow. Doorheen de eeuwen hebben reformatorische voorgangers bepaalde kleding aangehad voor tijdens de eredienst. echter, de kleding heeft nogal een ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn tijden geweest dat men een ‘eenvoudig’ burgerpak droeg: een pofbroek en een Spaanse kraag met daarbij een hoed op het hoofd. Maar vanaf het midden van de achttiende eeuw tot ver in de negentiende eeuw, droegen predikanten een lange mantel en bef, en op het hoofd een driekanten steek. Tegenwoordig dragen veel predikanten een toga, vaak met een stola in de kleuren van het kerkelijk jaar, maar er zijn ook veel kerken waar de voorgangers ervoor hebben gekozen in een stemmig pak gekleed te zijn.

Twaalf dressmen en één dresswoman, gerekruteerd uit Assen, gaan de show opvoeren. De kleding en de deskundig inhoudelijke begeleiding worden geleverd door een kerkelijke werkgroep uit Ugchelen. Na deze reformatorische modeshow gaat pastoor Tolboom het een en ander vertellen over de gewaden die in de rooms-katholieke eredienst door de priester tijdens de eucharistie wordt gedragen.

Donderdagavond 23 maart in de RK kerk, Dr. Nassaulaan 3b Assen. Aanvang 20.15 uur. Eigen foto.


Auteur

Redacteur