RUBRIEK GJ - 4 - Music: concert Martyn Joseph

Assen

Concert Martyn Joseph in Theater Dina in Dedemsvaart

ASSEN - Afgelopen zaterdagavond kwamen mijn vrouw en ik er plots achter dat één van onze favoriete zangers op dat moment live optrad in Paradiso in Amsterdam. Wake up call dus, we hadden even gemist dat hij weer in ons land was! We hebben het over Martyn Joseph. De volgende dag, op zondag-middag , stond er gelukkig nòg een optreden gepland dat ook nog eens heel dicht bij bleek te zijn. In het Theater Dina in Dedemsvaart, zo dichtbij! Ik was er nog nooit geweest, maar dat hield ons natuurlijk niet tegen. Wij snel nog kaarten geregeld en samen met een stel vrienden de auto in...Martyn here we come! Dit theater bleek een voormalig bankgebouw (inclusief kluis met exclusieve Elvis gitaar!) te zijn geweest. Er waren verrassend genoeg ook heel veel gitaren te zien in dit pand, elektrisch en akoestisch...kamers vol gitaren. Zelfs Martyn Joseph had in 35 jaar muziek maken zoiets nog nooit gezien! Een kind in de snoepwinkel dus...net als wij. Want wij zaten even later met z'n vieren op rij één te genieten van één van de beste singer-songwriters die we kennen. Met zijn virtuose maar relaxte gitaarspel zou hij zo de broer van iemand als Mark Knopfler kunnen zijn, net als zijn stem. Als je dan ook nog de sociale betrokkenheid en drive van Bruce Springsteen (hij coverde nog zijn ‘Ghost of Tom Joad’) hebt, kun je bij ons niet meer stuk. De avond ervoor had ie dus Amsterdam opgetreden in de Tolhuistuin (Paradiso) en na afloop wachtte hem daar ouderwets winterse taferelen met een pak sneeuw en een daardoor lange terugreis naar Brabant. Een kort nachtje dus als je de dag erna weer aan de bak 'moet' met een Sunday-afternoon concert. Maar vol energie en enthousiasme baande hij z'n weg door deze middag met prachtige songs als ‘Search for you, Bobby, Lonely like America, Sing to my soul, When will we find, There’s always maybe’. Hij maakt excuses met een knipoog voor de Brexit (Martyn is afkomstig uit Wales) en heeft het uiteraard ook over de huidige president van de USA ‘the one who won’t be mentioned’ wat te verhapstukken. Ondersteund met die akoestische en elektrische gitaren (hij mocht er uiteraard een paar uit proberen op het podium) weet hij dan ook nog eens moeiteloos je aandacht vast te houden met verhalen vol humor (bv over Elvis en een trip met 12 vrienden naar Las Vegas) maar ook over z’n werk voor z’n stichting die wereldwijd kleinschalige projecten ondersteund. De rode draad blijven echter die prachtige songs die iedereen aanwezig de ene keer laten meezingen en de andere keer je bij de lurven pakken. Het is een prachtmens die Martyn Joseph die je wel een wat groter publiek gunt. Drie uur later reden we na een geweldige en verrassende middag weer terug naar huis, wat een klasbak die Martyn Joseph, hij gaf ons echt een hele toffe middag! Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama