RUBRIEK De Drentse Zaak 'Samen kansen op succes vergroten'

Assen

Samen kansen op succes vergroten

De Drentse Zaak en Stichting Ondernemersklankbord slaan de handen ineen. Samen willen ze de Drentse ondernemer helpen en het hoge aantal faillissementen onder ondernemers tegengaan. ASSEN - Stichting Ondernemersklankbord is een organisatie waar succesvolle, oud-ondernemers hun kennis en ervaring delen met andere ondernemers. De stichting zet zich al meer dan vijfendertig jaar belangeloos in voor heel ondernemend Nederland. Het doel van de driehonderd adviseurs, van wie negen in Drenthe, is het vergroten van de succeskansen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB), de agrarische sector en maatschappelijke culturele instellingen. Iedere vrijwilliger helpt zo’n tien ondernemers per jaar. ,,We komen bij winkeliers, horecabedrijven, kappers, maar ook bijvoorbeeld bij journalisten die zzp’er zijn geworden’, legt Gerard Pit uit. ,,We voeren straks onze gesprekken in De Drentse Zaak en in de toekomst gaan we hier ook spreekuren houden." Klankbordfunctie De regiovoorzitter van het Ondernemersklankbord Drenthe benadrukt de klankbordfunctie van de stichting. Vrijwilligers van de organisatie zijn dan ook vooral gesprekspartner. Ze werken persoonlijk, praktisch en oplossingsgericht. ,,We bieden geen kant-en-klare oplossingen aan. We reageren met behulp van onze ervaring op plannen van de ondernemer", legt Pit uit. ,,Waar liggen bijvoorbeeld kansen? Waar kan de ondernemer nog geld mee verdienen? We geven tegengas en zetten mensen aan het nadenken. Als buitenstaanders ergens naar kijken werkt dat vaak beter. Vreemde ogen dwingen." De stichting helpt onder meer mensen die een eigen bedrijf willen starten en ondernemers die tegen problemen aanlopen of al in de problemen zitten. Het voorkomen van een faillissement staat hierin centraal. ,,Een groot deel van de startende ondernemers is na een jaar alweer gestopt of moet stoppen. Achter iedere ondernemer die moet stoppen, zit een drama. Ze moeten de schuldsanering in of zijn alles kwijt. Als je dat toch eens zou kunnen voorkomen", droomt de regiovoorzitter hardop. Te laat ingeschakeld En daar zit juist het probleem, benadrukt Pit. Ondernemers trekken vaak te laat aan de bel. ,,We worden veel te vaak nog te laat ingeschakeld. Het voorkomen van een faillissement is het dankbaarste wat je kunt doen, maar in de praktijk werkt het vaak niet zo en is het redden wat er nog te redden valt." Het is wat Harry Weitering door de samenwerking hoopt te voorkomen. ,,Alles wat we hier doen moet nog veel beter zichtbaar worden, zodat ondernemers weten dat ze hier terecht kunnen. En zodat ze hopelijk eerder aan de bel durven te trekken", zegt de directeur van De Drentse Zaak. ,,Iedere ondernemer moet hier iedere vraag kunnen én durven stellen", zegt Weitering beslist. ,,Ons doel is om al die vragen te beantwoorden." In De Drentse Zaak zitten veel succesvolle bedrijven gevestigd en worden startende ondernemers begeleid door ondernemersadviseurs. Een prachtplek om te ondernemen. ,,Het Ondernemersklankbord is een goede aanvulling op onze al bestaande dienstverlening. We kunnen zo bijvoorbeeld ook gevallen die tussen wal en schip vallen begeleiden. We willen meerdere mogelijkheden hebben om mensen te helpen en ook verbindingen tussen deze mogelijkheden leggen, zodat we samen aan de slag kunnen." Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl of op www.ondernemersklankbord.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama