Opa's en oma's, en weeskinderen dagen in de voorjaarsvakantie

Assen

Er zijn bijna geen weeskinderen meer in Nederland. Gelukkig maar! Ongeveer tweehonderd jaar geleden was dit wel anders. Kinderen zonder ouders kwamen toen vaak terecht in een weeshuis.

In het Drentse Veenhuizen zijn begin 19de eeuw drie enorme gebouwen neergezet om alle weeskinderen in Nederland op te vangen. Hoe verliep deze reis naar het weeshuis en hoe zag het leven van een weeskind eruit? Ontdek het samen met je grootouders tijdens de opa- en omadagen in Assen. De opa- en omadagen zijn op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 februari 2017 (voorjaarvakantie) van 13.00 tot 17.00 uur. Jullie reis start in het Drents Museum en eindigt in het Drents Archief. Bij de Infobalie in het Drents Museum krijg je een zakboekje vol met informatie en doe-opdrachten die je met je grootouders kunt doen. Zo sta je samen stil bij de schilderijen van de Russische schilders in de tentoonstelling Peredvizhniki die het leven van de weeskinderen in de 19de eeuw hebben vastgelegd. En je met een echte virtual reality bril lijkt het net of je de reis naar Veenhuizen maakt. In het Drents Archief vangen de weesvader en –moeder jullie op en verzorgen de inschrijving in het weeshuis. Daarna ga je snel aan de slag, want er moet gewerkt worden! In de spinnerij om geld te verdienen voor klompen of een schort. Als beloning mag je aardappelbrood proeven. Bovendien leer je de directeur van het weeshuis, Johannes van den Bosch, kennen. Als je ontslagbrief wordt ondertekend, dan mag je het weeshuis verlaten! Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Opa’s, oma’s en andere volwassenen betalen bij de start (Drents Museum) € 12,- voor het totale programma. Voor Museumkaarthouders, Vrienden van Drents Archief of Drents Museum en beschermers van Het Drentse Landschap is de entree € 5,-. Aanmelden is niet nodig, het programma wordt doorlopend aangeboden van 13.00 tot 17.00 uur. Dit programma is een samenwerkingsverband tussen het Drents Archief, Drents Museum, Het Drentse Landschap, ICO Centrum voor Kunst & Cultuur, Digital Art Factory (DAF) en Bitter en Zoet.

Auteur

Albert-Jan Garama