Top toneelavond in Rolde

Assen

Traditiegetrouw was afgelopen zaterdag, de tweede zaterdag in februari, de jaarlijkse toneelavond van toneelvereniging Lust&IJver uit Rolde.

Om 20.00 uur kon voorzitter Gerdien Veneboer ruim 200 belangstellenden welkom heten voor de uitvoering van het stuk “Alle ogen gericht op Weidezicht”. Het stuk speelde zich af in de prachtige boeren keuken (gemaakt door decorbouwer Roelof Nijland) van Bart (Jaap Hadders) en Ellie Schoenmakers (Esther Meertens) met hun twee dochters (Marchien Hofsteenge en Dieneke van Veen) en inwonende opa Goof (Geerttinus Ebbinge) Omdat het financieel niet zo goed gaat met de eco boerderij, besluiten ze een minicamping te gaan beginnen. Dit valt bij opa niet in goede aarde. Vreemde snoeshanen op zijn erf en ook nog kakkers uit het westen, daar heeft hij niks mee. Hij probeert dan ook, samen met buurman Evert (gespeeld door Rieks Hatzmann), alles uit de kast te halen om de kampeerders op allerlei manieren dwars te zitten. Bovendien zint het hem niet dat er geen opvolger is voor de boerderij en moedigt hij zijn zoon en schoondochter aan om er nog een zoon “bij te fabriceren”. Volgens hem is het beste om dit te doen bij volle maan en als Venus en Mars op één lijn staan. De problemen worden wekelijks doorgesproken met de buurvrouwen Truus en Ria (Jantje Hofsteenge en Erica Pieters) onder een potje” Mens erger je niet”. Vooral Truus, vrouw van Evert, probeert door veel te roddelen in het dorp, de camping tegen te houden. Moeder Louise (Katinka Naber), vindt de camping niks. Het stinkt er, er zijn slechte voorzieningen en ze wil het liefst zo snel mogelijk naar huis. Zoon Brian (Marcel Wellen) denkt daar anders over, want hij heeft een oogje op dochter Bettie. Ook vader Martin (Marcel Takens) vindt het prima te doen op de camping. Door de entertainmentshow, een prachtig eind van het 3e bedrijf, met een bingo van Ellie Ravellie, goochelact van goochel Goof en twee dansacts van Hansi aus Tirol en Dolores uit Spanje, komt er een verandering in positieve zin. De kampeerders vinden het zo geweldig dat ze nog een week blijven en zelfs opa gaat overstag. Souffleur Rolanda Sikkema had een makkelijke avond en regisseur Gerdien Veneboer was vol lof over haar spelersgroep. Ook door het grime- en kapwerk van Kim Kamping en de fantastische ondersteuning van licht en geluidsman Jeroen Broekhuizen, is het een avond geworden waar nog lang over nagepraat wordt.

Auteur

Albert-Jan Garama