Rondleiding door omstreden en monumentaal archiefgebouw

ASSEN

Bezoekers kunnen op vrijdagmiddag 10 februari deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief.

Van de supermoderne entree via het monument uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. De rondleiding wordt gegeven op 10 februari van 14.00-14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de film van de maand bekijken in de Digilounge. Deelname is gratis. De rondleiding begint in de supermoderne entree, een ontwerp waartegen enkele jaren geleden wel wat protesten rezen. Dat gold ook voor de Taubertoren die in 1980 werd neergezet op de plek van het oude bovengrondse depot. Velen vonden deze uitbreiding te modern ten opzichte van het monumentale gebouw. Dit gedeelte van het Drents Archief is enkele jaren geleden weer in oude luister hersteld. Het werd in 1901 in gebruik genomen door het Provinciaal Museum van Oudheden, de voorloper van het Drents Museum. Op oude foto’s is te zien hoe de veenlijken en andere archeologische vondsten werden tentoongesteld op de plek waar bezoekers nu achter de computer kunnen zoeken naar hun Drentse roots. Tot slot gaat de rondleiding langs de kloostergang, het oudste stukje Assen en een restant van het middeleeuwse klooster Maria in Campis. Foto: op de begane grond van het archiefgebouw was vanaf 1901 het Provinciaal Museum van Oudheden gevestigd. Foto: Drents Archief.

Auteur

Albert-Jan Garama