RUBRIEK De Drentse Zaak met Renata Wiszniewska

Assen

‘Het moest zo zijn’

Zelfstandige ondernemers die financieel in zwaar weer verkeren, kunnen via De Drentse Zaak mogelijk een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Vaak blijkt deze regeling een ware redder in nood. Zoals voor Renata Wiszniewska (51) en haar massagepraktijk Honua in de wijk Peelo. ASSEN - In 2008 stootte Renata met haar elleboog tegen het aanrecht. Gevolg: een verlamde arm. ,,Ik had toen een naaiatelier thuis, waarmee ik voor mezelf en mijn kind de kost verdiende. De fysiotherapeut zei ik dat ik beter ander werk kon zoeken. Maar daar was ik te eigenwijs voor, en ik besloot verder te zoeken in het alternatieve circuit. Daar heeft een natuurgeneeskundig therapeut mij geholpen mijn arm weer sterk te krijgen. En niet alleen dat. Hij zei ook: ‘jij hebt zoveel spiritualiteit in je, waarom kom je niet bij mij op cursus? Zodat je zelf leert masseren?’" Het is het begin van een nieuwe carrière voor Renata. Een reis, noemt ze het zelf. De mens als geheel Inmiddels heeft Renata ruim twintig cursussen en opleidingen in de massage en geneeskunde afgerond, waaronder integratieve ontspanningsmassage, sportmassage, Thaise massage en Hawaiiaanse Lomi Lomi massage. ,,Maar uiteindelijk kon ik me het meest vinden in de Chinese geneeskunde, en met name de Tuina (spreek uit als twiena) massage." Kenmerkend voor de Chinese geneeskunde en Renata’s aanpak is dat er naar de mens als geheel wordt gekeken. ,,Dus de samenhang tussen geest, ziel en lichaam. Met Tuina behandel ik de disbalans die daarin kan ontstaan.’ Mensen komen met allerlei klachten bij Renata’s praktijk, die ze thuis voert. ‘Stress, burnout, chronische vermoeidheid, spierklachten en migraine bijvoorbeeld. Maar Tuina werkt ook preventief, dus juist om klachten te voorkomen. En sommige klanten komen gewoon voor de ontspanning." Steeds beter Omdat Renata aanvankelijk te weinig klanten had om rond te kunnen komen, klopte ze in 2015 aan bij de gemeente. ,,Ik werd doorverwezen naar De Drentse Zaak, en daar ben ik heel goed geholpen. Ik kwam in aanmerking voor het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen, wat betekent dat de inkomsten uit mijn praktijk tijdelijk worden aangevuld tot bijstandsniveau. Dat gaf mij de rust om de opleiding medische basiskennis af te ronden. Dit was namelijk nodig voor mijn HBO therapeutische Tuina-opleiding en om lid te worden van een beroepsvereniging. Ik heb gekozen voor de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Daardoor kunnen mijn klanten de kosten van de massage deels terugkrijgen van de zorgverzekering. Wat weer tot nieuwe klanten leidt. Dus zo begint mijn praktijk steeds beter te lopen. Al kan ik nog steeds wel wat nieuwe klanten gebruiken." Grote steun Bij De Drentse Zaak kreeg Renata ook een coach toegewezen: Marjan Muis. ,,Zij is echt een ontzettend grote steun geweest. Want soms had ik het best zwaar, met de combinatie van werk, studie, en ondertussen mijn eigen bedrijf op poten zetten. Daarbij heb ik trouwens ook veel aan de adviezen van ondernemersadviseur Albert Rouwkema gehad. Met al mijn ondernemersvragen kon ik bij hem terecht." Renata ziet de toekomst zonnig tegemoet. ,,Ik weet dat ik veel voor mensen kan betekenen met Tuina en andere massages. Nu is het belangrijk dat mensen dat te weten komen. Op 8 maart en 14 maart geef ik daarom een lezing over Tuina massage in buurthuis De Dissel in Marsdijk. Daar heb ik echt zin in." Soms denkt Renata nog wel eens terug aan het moment dat ze haar elleboog tegen het aanrecht stootte. ‘En dan denk ik: het moest zo zijn.’ Meer informatie www.honuamassagepraktijkassen.nl. Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers.

Auteur

Albert-Jan Garama