Film in het Drents Archief: Springen, sporten en schaften

ASSEN

In de maand februari draait in het Drents Archief een gratis film over kinderen in Drenthe. Op de nostalgische beelden is het dagelijks leven te zien in de jaren ’30 t/m ’60. Buitenspelen op het boerenerf, helpen met huishoudelijke taken en in de winter met de slee naar buiten.

Het komt allemaal aan bod. De filmcompilatie is doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief.

Racen over het tuinpad van het huis op een mooie zomerdag. De één met een kruiwagen en de ander op een (vermoedelijk zelfgebouwde) fietskar. Gas geven met de handen en sturen met de voeten. Achter elkaar aan en kijken wie de snelste was. Ook met dieren konden de kinderen zich goed vermaken. Het rennen tussen de biggetjes en de kippen bood vertier.

Huishoudelijk werk

Er was veel tijd voor plezier, maar het huishouden ging ook gewoon door. Moeder is druk bezig met de was en de kinderen rennen rakelings langs de emmers. Vervolgens komt de melkboer met paard en wagen langs, voor de dagelijkse portie zuivel. Het was een drukte van belang. De hulp van de kinderen was hierbij vanzelfsprekend. Nadat de witte lakens droog zijn gewapperd aan de waslijn, moesten de kinderen voorkomen dat het schone goed in de modder viel. Dat zal vast niet altijd goed gegaan zijn.

Winterse taferelen

De verschillende jaargetijden komen in beeld, startend met de Sinterklaasintocht in Meppel in 1948. Sint en Piet hebben de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan, maar de spanning op de gezichten van de kinderen toen en nu is nog hetzelfde. Hoe leuk is het om zelf in het bos te zoeken naar de perfecte kerstboom? Spitten en meenemen in de kruiwagen naar huis. Nadat de kaarsen, ballen en slingers met zorg zijn uitgezocht en opgehangen, kijken de kinderen vol trots naar hun creatie.

De film is van tot en met 28 februari tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De toegang is gratis.


Auteur

Redacteur