De Groene Varkens uit Loon finalist voor Europese prijs

Assen

De REFRESH Food Waste Solution Contest is een Europese verkiezing is in het leven geroepen om Europa-breed stappen te zetten tegen voedselverspiling.

Hans en Anita Marskamp zijn bezig om met behulp van De Groene Varkens lokaal de verspilling van voedsel mn onder huishoudens onder de aandacht te brengen. Dat het project succesvol is, is reeds bewezen. De varkens krijgen nog maar zo'n 20% ingekocht varkensvoer dankzij het eetbare groen- en fruitafval en oud brood die mensen spontaan komen brengen. "Met dit aantoonbare succes vonden wij het reden genoeg om mee te doen met deze verkiezing. Dit verdient navolging." aldus Anita. Voedselverspilling op twee na grootste bron CO2-uitstoot *Per jaar wordt in de EU ongeveer 100 miljoen ton voedsel verspild (schatting voor 2012). Modellen wijzen erop dat, als er niets wordt gedaan, de voedselverspilling kan oplopen tot meer dan 120 miljoen ton in 2020. Het verspilde voedsel in Europa zou voldoende zijn om twee keer zoveel mensen te voeden dan de hoeveelheid mensen die nu in de wereld honger lijden (Europese Commissie 2015). Samen met een verschuiving richting een gezonder voedingspatroon, is het verminderen van voedselverspilling zowel door huishoudens als daarbuiten de belangrijkste maatregel voor het verminderen van de CO2-impact van het voedselsysteem. De Groene Varkens in Loon zijn in staat tot het 'maximaliseren van de waarde van onvermijdbaar voedselafval " . Praktisch houdt dat in dat zij van eetbaar afval vlees maken. Dat is dus een behoorlijk opwaardering van waardeloos geworden voedsel. Breng uw stem uit via de link op de website www.DeGroeneVarkens.nl

Auteur

Albert-Jan Garama