De Literaire Hemel in Amen

Assen

Albert Haar praat 10 februari met journalist en schrijver Rudie Kagie in café De Amer in Amen. Kagie schreef een openhartig relaas over het intense contact dat hij als jongen had met een journalist/hoofdredacteur van een plaatselijk nieuwsblad in het Noorden van het land.

Deze ‘hopman’ nam Kagies journalistieke ambities serieus en stelde alles in het werk om hem als pleegzoon in huis te mogen nemen. Ze deelden een bijzondere intimiteit maar uiteindelijk liet de man hem vallen. Hoe kijkt Kagie hier nu op terug? Met rancune of begrip? Annette Timmer interviewt Nop Maas over dichteres Hanny Michaelis, die tien jaar geleden overleed. In haar nalatenschap werden stapels schriften gevonden, waarvan nu twee delen die de periode 1940-1945 beslaan worden uitgegeven. Het geeft een beeld van haar ontwikkeling en de manier waarop ze de oorlog onderging. Karin Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze was elf jaar toen ze voor het eerst hoorde dat haar vader in Suriname woonde. 'Tenzij de vader' is een uiterst intiem portret van zowel vader als dochter. Muziek Weimartrio. Aanvang 20.30 uur. Toegang euro 15, jongeren tot en met 21 jaar euro 10. Foto Rudie Kagie, foto van Angele Etoundi Essamba.

Auteur

Albert-Jan Garama