Mensen van het WZA met Belinda Biemold

Assen

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) werken ruim 1200 mensen. Wie zijn zij en wat doen ze precies? In de 21ste aflevering van deze maandelijkse rubriek spreken we Belinda Biemold (40), deskundige infectiepreventie.

ASSEN Wat doen je als deskundige infectiepreventie zoal? ,,Onze ‘infectie-controlunit’, waarin zes deskundigen en een arts-microbioloog samenwerken, schept voorwaarden om iedereen in het ziekenhuis zo hygiënisch mogelijk te laten werken. Dit betekent dat we een heel breed vakgebied hebben. Zo zorgen wij onder meer voor de voorschriften voor het correct dragen van dienstkleding en het niet-dragen van sieraden en de protocollen voor de isolatieverpleging. Isoleren van patiënten is nodig als ze een besmettelijke infectieziekte hebben of als daar een verhoogde kans op is. De verpleegkundigen dragen dan speciale beschermingskleding. Iedereen heeft wel eens van MRSA of BRMO gehoord; uiteraard willen we voorkomen dat dergelijke bacteriën zich in het ziekenhuis verspreiden. Om te checken of iedereen zich goed aan de voorschriften houdt, doen we regelmatig controles op de poli’s en de afdelingen. En onze unit begeleidt de 35 hygiëne-kwaliteitsmedewerkers, afgekort HKM’ers, die elk op een eigen poli of afdeling in het WZA werken.” ,,Het lucht- en waterbeheer is ook een van onze taken: samen met de technische dienst zorgen we bijvoorbeeld voor legionella-preventie en voor een goede luchtbeheersing op de OK en in de isolatiekamers. Verder bemoeien wij ons met de grondige reiniging en desinfectie van de scopen die onder andere gebruikt worden bij darmonderzoeken. En we houden ons bezig met scholing en voorlichting. Kortom, te veel om op te noemen.” Wat vind je mooi aan je werk en aan het WZA? ,,Een bescheiden ziekenhuis als het WZA moet aan precies dezelfde hygiëne-eisen voldoen als een groot ziekenhuis, terwijl ons team in verhouding natuurlijk kleiner is. Dat is soms best lastig, maar ik vind het tegelijkertijd een mooie uitdaging.” “Het contact met heel veel medewerkers is het leukst. Ik vind de meeste collega’s erg vriendelijk en benaderbaar. Wij komen namelijk niet altijd met leuke berichten, dus baalt men ook wel eens als infectiepreventie zich weer eens ergens mee komt bemoeien. Maar samen komen we altijd tot goede oplossingen. ,,Ook fijn: het WZA is voor mij dichtbij huis, dus ik heb heel weinig reistijd.” Welke gebeurtenis is je bijgebleven? ,,Ik kan geen leuke anekdote met een patiënt vertellen, in mijn functie heb je nu eenmaal nauwelijks direct patiëntencontact. Wel grappig was dat ik me een poos geleden aan de telefoon vergiste. We hadden het na een bezoek van de Inspectie zó druk had gehad, dat ik verstrooid opnam met de woorden: ‘Met de inspectiedienst van het WZA…’, in plaats van ‘infectiepreventie’. Dat zorgde voor veel hilariteit bij mijn collega’s!”

Auteur

Albert-Jan Garama