Post versturen met postzegels over Drents beekdal

Anderen

Vijf beek- en rivierdalen staan in de schijnwerpers van de postzegelserie Mooi Nederland 2017. Vandaag komen drie nieuwe postzegelvellen uit, en wel over de Drentsche Aa (Drenthe), over de Reest (Overijssel) en de Linge (Gelderland). Sinds 2005 brengt PostNL jaarlijks in deze serie nieuwe postzegels uit over de lokale geschiedenis, culturele rijkdom of landschappelijke schoonheid van Nederland.

De postzegelserie Mooi Nederland 2017 beeldt de meanderende loop van beken en rivierdalen af, het cultuurhistorische landschap en daarbij een markant Rijksmonument. Zo is op de postzegel van de Drentsche Aa de monumentale Saksische boerderij uit het dorp Anderen te zien. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar van Drenthe is trots op dit postzegelvel, dat zoveel karakteristieke elementen van het beekdal weergeeft. “De kronkelende Drentsche Aa is gelegen in een historisch landschap, waarbij natuur, landbouw en leefbaarheid belangrijk zijn. Doordat de mens dit landschap met rust heeft gelaten, behoudt de beek maar ook het typische Drentse esdorpenlandschap, zijn oorspronkelijke functie. Het bijzondere aan de foto op het postzegelvel is dat deze laat zien hoe stil Nederland ook kan zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit postzegelvel mensen daarom uitnodigt om binnenkort door het beekdal van de Drentsche Aa te gaan wandelen.” Kronkelende beek PostNL marketingdirecteur Ludo Voorn over het postzegelvel: “Heel knap hoe de ontwerpers Sonja Haller en Pascal Brun erin geslaagd zijn om de Drentsche Aa zelf in de hoofdrol te plaatsen. Zij hebben dat gedaan door de kronkelende beek van begin tot einde als lijn op het postzegelvel te plaatsen, zonder mensen of gebouwen. Zo komt het Drentse landschap treffend in beeld.” PostNL brengt vandaag in deze Mooi Nederland-serie ook postzegelvellen uit over de beek- en rivierdalen de Reest en de Linge. Later dit jaar volgen de Dommel, de Geul en een verzamelvel van alle vijf de beek- en rivierdalen. Op de vijf postzegels ‘Mooi Nederland’ van de Aa staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Deze postzegels zijn vanaf 30 januari 2017 te koop bij regionale winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Auteur

Albert-Jan Garama