Winnaars gedichtenwedstrijd CRAS

Assen

Voor het derde jaar op rij had CRAS een gedichtenwedstrijd. Bijgaand de winnaars.

Eerste prijs: Ronald van Linde Assen Historische sche(r)ts Zie ze in de zwoele zomerschemer zweven, langs het woud en de vlonder van’t moeras zo nauw met de zeventiende eeuw verweven van ons land dat weer eens in oorlog was Wilgentenen manden dansen op hun ruggen met blauwe halsdoek, rode kiel en pet bejagen zij met hun zeisen fel de muggen hoor hoe het ijzer die kwelgeesten plet! Kijk, tijdgenoten naderen het strijdgewoel hun te hulp schietend met hun geweren kogels fluiten dwars door dat gekke gekrioel gelukkig kunnen ze niemand deren Zwetend zitten ze nu binnen de aarden wal rokend, en kauwend op hun proviand sommigen lachend, anderen spuiend hun gal over het nut van dat muggenbestand Zij zien niet de wandelaars die naar hen wuiven, moe zijn zij, op hun reserves terend, noch die honden die grommend op hen afstuiven kiepkerels en ’t heir van Bommen Berend… locatie: Schans van Van Gaal, nabij Deurze, buurtschap bij Assen, waar in de zeventiende eeuw de Duitsers lagen die van plan waren (vergeefs) om Groningen te bezetten. --------------------------------------------------- 2e prijs: Els den Os Witteveen Verkeerd verstaan Achter de kraam hoor je vaak flarden van gesprekken "Dat ik me schaam voor hem, het is toch van de gekke" Ik kijk haar na en vraag me af wie ze bedoelt Is het haar pa, voor wie ze zo veel schaamte voelt? Wat doet hij dan? Laat hij zomaar pardoes een scheet? Misschien haar man, die met zijn handen frietjes eet. Een meisje zegt: " mijn oma is verkocht vandaag" Nee, toch niet echt? Maar wat dan wel, het blijft een vraag. "Kijk even Sjaan, ze hebben zwangere boeken daar" Verkeerd verstaan, of is het toch nog niet zo raar? Uit elk verhaal komt weer een nieuwe lezing voort Wie speelt met taal heeft al genoeg aan half-gehoord --------------------------------------------------------- 3e prijs: Martijn Breeman Assen Ik was bij mijn tante Mathilde. Ze sprak - en haar onderlip trilde: Ik zag daar een spook! Hij rijmde nog ook! De Geestigste Dichter van Smilde Musonius

Auteur

Albert-Jan Garama