Tentoonstelling genocide Srebrenica

Assen

De officiële opening van de tentoonstelling Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community in het Potocari Memorial Centre, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van Dutch Battalion UNPROFOR (1994-1995) nabij Srebrenica is op 9 februari.

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, in samenwerking met vredesbeweging PAX en het Potocari Memorial Centre, en in samenspraak met overlevenden en nabestaanden van de genocide en Dutchbatters. Genocide De geschiedenis is bekend: De enclave Srebrenica was in 1993 door de Verenigde Naties uitgeroepen als Safe Area’ voor burgers. Eerst Canadese en daarna Nederlandse blauwhelmen moesten hiervoor zorgdragen. Ondanks de aanwezigheid van Dutchbat werd op 11 juli 1995 Srebrenica veroverd door het Bosnisch-Servische leger. Meer dan 8.000 Moslimmannen en -jongens werden daarna vermoord. Verhaal De tentoonstelling vertelt het verhaal van de genocide van Srebrenica: de aanloop, de gebeurtenissen zelf en de nasleep. Speciale aandacht is er voor de vraag hoe de internationale gemeenschap heeft gereageerd. Foto’s, video’s, documenten, infographics, teksten en persoonlijke herinneringen, op een eigentijdse wijze gepresenteerd, maken duidelijk welke tragedie zich hier heeft afgespeeld. Van een aantal ruimtes in het voormalige hoofdkwartier wordt getoond wat hun functie was in de periode 1994-1995. Programma De tentoonstelling maakt deel uit van een omvangrijker programma. Eén van de wachttorens op de compound van het voormalige hoofdkwartier is gereconstrueerd, er is een informatiebord geplaatst bij één van de observatieposten in de bergen (OP Foxtrot), medewerkers van het Potocari Memorial Centre en overlevenden van Srebrenica hebben meerdere werkbezoeken aan Nederland gebracht, en er is scholing gegeven aan gidsen. De Nederlandse ambassade in Sarajevo heeft dit programma, dat gecoördineerd wordt door vredesorganisatie PAX, gefinancierd.

Auteur

Albert-Jan Garama