Tip van de programmeur: Speelgoedvoorstelling is terug

Assen

De Speelgoedvoorsteling is terug. In twee opzichten is de voorstelling ‘Potters Beesten’ al een unicum. Allereerst is het zeldzaam dat een voorstelling 25 jaar na de première opnieuw op de planken wordt gebracht. Nog veel zeldzamer is het dat precies dezelfde spelers als toen de dierenverhaaltjes van Beatrix Potter weer tot leven brengen. Rieks Swarte en zijn 3 medespelers deden het. En met succes.

Ieder seizoen pikt artistiek leider Annelies Klunder er een paar voorstellingen uit die het verdienen extra in de schijnwerpers te staan. Potters Beesten van Swarte Kunst is daar eentje van. En terecht. Tijdens de voorstelling spelen de vier mannen vijf verhaaltjes van Potter met een energie waar het spelplezier vanaf spat. Je kijkt eigenlijk tegelijk vóór en achter de schermen. Je ziet hoe toneel gemaakt wordt. Als de kleermaker door de sneeuw loopt, gooit hij zelf een handje sneeuw in de lucht. Je wéét dat alles een suggestie is, maar je gelooft het meteen. Dat is het geweldige aan deze voorstelling.” Typisch Rieks Swarte Grappig is dat de maker veel inspiratie geput heeft uit oude tekenfilms. Net als vijfentwintig jaar geleden zijn er bordkartonnen decorstukken rekwisieten. “Heel simpel, maar heel doeltreffend. Typerend ook voor Rieks Swarte, die bekend is geworden om zijn ‘speelgoedtheater’. Eén van de spelers is ook pianist. Op een draagbare tingeltangelpiano weet hij de mooiste stukken te produceren. Net als vroeger bij de stomme film. Wie de voorstelling niet mag missen? “Iedereen die eens iets geks wil zien en het avontuur aan wil gaan. Iedereen die ‘m 25 jaar geleden heeft gezien. En ook nog iedereen die ‘m toen gemist heeft. Gewoon gaan, kan met de hele familie.” Annelies Klunder, theaterprogrammeur. Donderdag 2 februari, 19.30 uur Rabo Zaal Theater De Nieuwe Kolk.

Auteur

Albert-Jan Garama