Mazzel met de familie

Assen

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Een voorbeeld hiervan is een nieuw fotoproject met als doel foto’s van Molukkers in Drenthe voor de toekomst te bewaren.

ASSEN - Mietji Hully vertelt over haar familiegeschiedenis aan de hand van deze foto uit 1951. Nog maar een paar maanden is ze dan, geboren kort nadat haar ouders vanuit Indonesië in woonoord Schattenberg aankwamen. Het zou een tijdelijk verblijf worden, zo was het gezin van KNIL-militair David Hully beloofd. Op de foto zit de kleine Mietji op schoot bij haar nicht Wil Roos. Naast haar zit zus Dana en daarnaast haar oudste zus Annette. Helemaal links zit nichtje Floor Roos. Allemaal met dikke sokken en sloffen aan. ,,Mijn moeder had het altijd koud”, legt Mietji uit. ,,Daarom moesten we zelf ook altijd dikke kleren aan”. ,,Doordat ik vernoemd ben naar de zus van mijn oma weet iedereen dat wij bij elkaar horen. Molukkers hebben een extended family, een uitgebreidere familieband dan we in Nederland gewend zijn. Mijn moeder had in Schattenberg mazzel met die familiebanden. Ze had veel steun aan haar zus en de andere Molukkers die van Ambon kwamen. Pap had zeker in het begin geen netwerk; hij was bijna de enige die van het eiland Manipa naar Nederland gekomen was. Hij deed hier verschillende opleidingen waarmee hij ons leerde dat je altijd je eigen boterham moet kunnen verdienen”. Mietji ging eind jaren '70, na de hevige bezettingen en gijzelingen in Drenthe, voor het eerst naar Indonesië. Voor haar innerlijke gemoedsrust en om op zoek te gaan naar haar roots. Het hele gezin Hully is altijd in Nederland blijven wonen, dicht bij elkaar. Het belang van het kennen van je familiegeschiedenis? "Het is heel goed om dingen te weten en uit te spreken over je eigen familie, het is ook reflecteren op jezelf. Hoe je zelf de dingen doet”. Mietji Hully werkt als loopbaanbegeleider bij de Gemeente Groningen. Ze zet zich actief in voor BrinkBaru; bewoners van Bovensmilde die samen bouwen aan een gemeenschap die verschillen omarmt en voor een gemeenschappelijke toekomst kiest. Steeds meer mensen gaan op zoek naar het verborgen verleden van hun familie. Iedereen die nieuwsgierig is naar zijn roots, kan op zaterdag 28 januari van 11.00-16.30 uur terecht in het Drents Archief voor de gratis Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. Het hele programma, met meer informatie en de tijden, is te vinden op www.drentsarchief.nl/familie Karlijn Donders

Auteur

Albert-Jan Garama