Marco de Rijke: 'Ik ben voorzitter van de hele vereniging'

Assen

Vlak voor de winterstop is Marco de Rijke benoemd als nieuwe voorzitter van ACV. Hij is de tweede ‘De Rijke’ die deze taak op zich neemt.

ASSEN - ‘Zo, word je eindelijk verstandig.’ Het was één van de opmerkingen die De Rijke van een oude bekende bij ACV te horen kreeg toen hij zijn zoontje kwam inschrijven, die eerst een periode bij FC Assen voetbalde. ,,De sfeer was gelijk goed en ontspannen. Het duurde ook niet lang tot ik werd gevraagd om leider van het team van mijn zoontje te worden. Niet veel later werd hem gevraagd of hij niet meer voor de club wilde doen. ,,Ik was daar als betrokken ACV-er wel ontvankelijk voor. Het spreekt mij ook aan om een bijdrage te leveren samen met alle vrijwilligers van de club. Er valt ook nog wel wat te doen.” Marco de Rijke is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Zoon Stefan voetbalt na een periode FC Assen inmiddels bij ACV en zo raakte De Rijke ook weer betrokken bij de club waar hij jaren als supporter te vinden was én waarvan zijn vader in de jaren negentig van de vorige eeuw voorzitter was en nu lid van verdienste. ,,Ik heb van te voren geen overleg met hem gehad. Ik wilde mijn eigen keuze maken. Nadat ik benoemd was kwam hij op mij af en zei voor de grap: ‘Toen ik het eerste jaar voorzitter was werden we wel kampioen.’ Dat is ook de humor van mijn vader.” Supporter ,,Ik heb zelf niet gevoetbald. Als kind had ik behoorlijk ernstig last van astma. Voetballen was niet voor mij weggelegd, maar ben wel altijd liefhebber geweest. Toen ik later wat over mijn astma heen groeide ging ik tafeltennissen. Ik was vooral als supporter betrokken bij ACV. Uiteraard ook omdat mijn vader lange tijd voorzitter was, maar mijn hart heeft altijd bij ACV gelegen. Ook tijdens de periode dat ik actief was bij FC Assen. Toen mijn zoontje vertelde dat hij graag naar ACV wilde heb ik niet lang na hoeven denken. Ik heb hem gelijk overgeschreven.“ Groei Als voorzitter staat De Rijke voor een aantal uitdagingen, waarvan de belangrijkste is de groei die de club maakt ruimte te geven. In de laatste algemene ledenvergadering - waarin De Rijke tot voorzitter is benoemd - is ook besloten om de kleedkamers en de douches aan te pakken. ,,Wij zijn één van de weinige voetbalverenigingen in Assen die nog groeien, mede door de groei van het damesvoetbal. Dat heeft onder andere gevolgen voor de bezetting van de kleedkamers." Derde divisie ,,Een ander uitdaging is de verlichting op het hoofdveld. Dat is absoluut nodig. Zeker als promotie naar de derde divisie dit jaar wel doorgaat, waar ik goede hoop op heb. Het is één van de vereisten van de KNVB voor derde divisieclubs. “Wij moeten een plan klaar hebben. Daarnaast is het ook onze ambitie om een stabiele derde divisieclub te worden.” Daarvoor ligt de hoofdklasser op koers. ACV staat fier aan kop in de hoofdklasse B. Persoonlijk doel ,,Maar ik ben niet alleen voorzitter van het eerste elftal. Ik ben voorzitter van de hele vereniging. Het eerste kan niet zonder de vereniging en de vereniging kan ook niet zonder het eerste. Het is mijn persoonlijke doel om onze groei de ruimte te geven. Nu zie je dat lagere teams vaak daaronder lijden. Ook hebben we nog wel een uitdaging als het gaat om vrijwilligers. Er zijn nog een aantal vacatures. We willen graag een tweede secretaris en een vrijwilligerscoördinator. Daarnaast moeten we sponsoren blijven aantrekken. We zijn een financiële gezonde vereniging, maar we willen doorgroeien zonder de contributie te moeten verhogen. Ook moet de communicatie vanuit het bestuur verbeteren, meer transparant en meer berichten. We moeten onze leden meenemen in wat wij doen. Dat zie ik ook als persoonlijk doel.” Kunstgras Verder moet aan de tribune wat gebeuren in verband met asbest. De Rijke wil twee vliegen in één klap slaan: ,,Als we de tribune verhogen en daaronder kleedkamers maken kunnen we dat perfect combineren.” Daarnaast wordt gedacht om het hoofdveld van kunstgras te voorzien. ,,Persoonlijk houd ik meer van echt gras”, zegt De Rijke, ,,Maar om het hoofdveld meer in te kunnen zetten is het wel nodig. Wij kunnen nu maximaal twee wedstrijden op een zaterdag op het hoofdveld spelen om het veld goed te houden. Al met al staan we voor best veel uitdagingen op veel gebieden, maar ik heb zin om die uitdagingen aan te gaan.” Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama