GJ - 4 - Music met Aaron Keylock – Cut against the grain

Assen

Aaron Keylock – Cut against the grain (Provogue)

ASSEN- Komend weekend is het weer tijd voor het bluesweekend in Assen met de Asser bluesdagen 2017. Op www.bluesassen.nl vind je de meest actuele informatie. Bij ons op de afdeling krijgen we niemand minder dan Sean Webster die in februari met z’n nieuwe album ‘Leave your heart at the door’ uitkomt en nu dus nog niet besproken kan worden. Gelukkig kwam afgelopen vrijdag het album van Aaron Keylock uit. Deze jonge hond is met recht een blues-rookie die beïnvloed is door mannen als Johnny Winter en Rory Gallagher en met de swagger van the Rolling Stones ook wel raad weet. Mooi zo’n gitarist die gewoon los gaat zonder de beknelling van allerlei ‘blues-wetten’.Dit album opent met het vet ronkende ‘Al the right moves’, waarin het wel duidelijk wie hier aan de touwtjes trekt met al haar right moves. Zij mag aan de touwtjes trekken, maar op die gitaar is het echt Aaron die de right moves speelt. Aaron stoeit ook graag met andere zaken, zoals ritmes, luister maar naar het verrassende ‘Down’. ‘Just one question’ klinkt als een geweldig eerbetoon aan Gary Moore, machtig hoe zijn gitaar hier Moore’s guitar-touch zo feilloos aanvoelt. ‘Medicine man’ heeft zo’n heerlijk southern rock gevoel, onmogelijk om daarbij stil te zitten. In het prachtige nummer ‘Try’ combineert Aaron dat lekkere rhythm & blues gevoel van the Stones met een ruim blues-speelveld waarin gitaarsolo’s prachtig de gids zijn die je door deze verlaten blues-canyon loodsen. Z’n Britse stem ervoor dat een song als ‘Against the grain’ een lekkere Oasis-bite heeft, maar het spetterende gitaarwerk blijft onmiskenbaar Keylock. ‘Sun’s gonna shine’ heeft een lekker slepende groove die dit nummer over de vijf minuten grens heen sleept zonder dat het vervelend wordt. (Live is dit ongetwijfeld een vet lange jam.) Ook kan Aaron ingetogen je met slide je verrassen in het rootsy ‘No matter what the cost’. Als je als voorprogramma van Blackberry Smoke en Joe Bonamassa je publiek mag kietelen en dan enthousiast onthaald wordt, mag je niet klagen. Dus gun hem ook jouw oren, deze jongeman kan zomaar eens een echte blijver blijken te zijn, met z’n hart en gitaar locked into the blues! (GJG 8,7). Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama