Nationale Voorleesdagen in Drentse bibliotheken

Assen

Peuters en kleuters in Drenthe kunnen tijdens De Nationale voorleesdagen vanaf 25 januari tot en met 4 februari genieten van het spannende verhaal De kleine walvis.

Dit verhaal staat centraal bij allerlei activiteiten in bibliotheken, peuterspeelzalen en op scholen. De bibliotheken willen hiermee het voorlezen door ouders, opvoeders en opa’s en oma’s stimuleren, omdat dit het taalplezier en taalgevoel vergroot. De kleine walvis Prentenboek van het jaar is dit keer De kleine walvis van Benji Davies. Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand: het begin van een bijzondere vriendschap. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen is het prentenboek in een mini-editie te koop, inclusief inlogcode voor een gratis app met spelletjes, animaties en een liedje. Het boek staat bij veel activiteiten centraal. Voorlezen is belangrijk Bibliotheken vinden het belangrijk om bij te dragen aan het voorlezen. Voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen; dat is het doel van de Nationale Voorleesdagen, een landelijke campagne die 25 januari voor de veertiende keer van start gaat. Waarom is voorlezen zo belangrijk? Dankzij het voorlezen van verhalen ontwikkelen kinderen hun taalgevoel, vergroten ze hun woordenschat en wordt hun fantasie geprikkeld. Daarbij stimuleert het hun interactieve vaardigheden en bovenal hun leesplezier. Activiteiten in bibliotheken In de bibliotheken vinden tal van activiteiten plaats, zoals voorleesontbijten, voorstellingen en voorleesfeesten. Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten. Aa en Hunze Gieten: JOK (Jonge Ouders en Kinderen) café: ouders, grootouders en gastouders kunnen samen met hun kind, kleinkind of oppaskind komen luisteren naar het verhaal van ‘De Kleine Walvis’, liedjes zingen en digitale prentenboeken bekijken. De toegang is gratis. Het programma begint om 10.30 uur en eindigt om 11.30 uur. Midden-Drenthe Beilen: Voorlezen voor Peuters. In het kader van de nationale voorleesdagen komt Hedy voorlezen in de bibliotheek van Beilen. Hedy leest voor op woensdagmiddag 25 januari om 15.30 uur, op vrijdagmiddag 27 januari om 15.00 uur en op maandagmiddag 30 januari om 15.00 uur. Westerbork: Tijdens het kind-oudercafé wordt voorgelezen en geknutseld uit en over ‘De kleine walvis. Dit is op woensdagochtend 1 februari van 9.30 tot 10.30 uur in Bibliotheek Westerbork. Op vrijdagochtend 27 januari zijn er voorstellingen voor de basisscholen. Tynaarlo Bibliotheekmedewerkers brengen een bezoek aan alle eerste en tweede groepen van de basisscholen in Tynaarlo. Zij lezen aan de hand van het vertelkastje (kamishubai) het boek De kleine walvis voor. Zelf aan de slag Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het belang van voorlezen nog eens extra benadrukt. Maar de bibliotheek ondersteunt ouders ook graag bij het voorlezen na deze week, met een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken bijvoorbeeld. De bibliotheekmedewerkers zoeken graag mee naar een boek dat past bij elk kind. De Nationale Voorleesdagen hebben voor de veertiende achtereenvolgende keer plaats. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door de Stichting CPNB. Cadeautje voor nieuwe peuterleden Alle kinderen tot 6 jaar die tijdens De Nationale Voorleesdagen lid worden van de Bibliotheek krijgen een cadeautje: een vingerpopje van de walvis (zolang de voorraad strekt). Het lidmaatschap van de Bibliotheek is voor kinderen gratis.

Auteur

Albert-Jan Garama