Ten Cate wint Grote Prijs Indoor Hartje Drenthe

Assen

Eric ten Cate heeft zaterdagavond de Grote Prijs bij het concours hippique Indoor Hartje Drenthe in Beilen gewonnen.

De 29-jarige ruiter uit Geesteren was met twee paarden in de barrage vertegenwoordigd en met zijn ZZ-paard E. Lana (v Harley Vdl) kaapte hij in de laatste barragerit de zege voor de neus van Bert-Jan Zuidema (Linde) weg. Zuidema had in derde rit de tijd laten stilstaan op 34.87 seconden. Daar dook Ten Cate in de laatste rit met meer dan een anderhalve seconde onderdoor: 33.24. Ten Cate had meer succes zaterdagavond, want hij legde met zijn Z-paard ECW Blue Sky (v Diadoro) ook beslag op de derde plaats. De spanning in de bomvolle en enorm sfeervolle manege van de organiserende vereniging Stroomruiters in Beilen, zat er tot het laatst in. Pas in de slotrit werd de Grote Prijs van de 29e editie van het concours hippique Indoor Hartje Drenthe beslist. Er waren 46 combinaties, 33 Z en dertien ZZ, in het basisparcours gestart. Hoewel bouwer Jos Brinkman uit Albergen geen enorm zwaar hindernistraject had uitgestippeld, wisten slechts negen combinaties zich te plaatsen voor de slissende barrage. Onder de ruiters die de barrage aan zich voorbij moesten laten gaan waren niet de minsten: Angelique Hoorn (Wanneperveen), Renate Beuving (Odoorn) en Nick van den Broek (Sevenum). Zij die zich wel mochten gaan opmaken voor het verdelen van de prijzen, ontliepen elkaar qua tijd in het basisparcours weinig, hetgeen op een spannende barrage zou kunnen duiden. Dat werd het ook. De amazone die de afgelopen jaren erg succesvol was, Maureen Bonder, beet het spits af. De frêle amazone, die verleden jaar zowel met de eerste als de tweede prijs naar huis ging, kwam niet foutloos uit de eerste barragrerit. Mat haar talentvolle Z-paard, de 7-jarige Filemon (v Warrant) reed ze snel, maar halverwege de rit viel een balkje en kon ze naar een nieuwe overwinning fluiten. De na haar gestarte Eric ten Cate kwam met ECW Blue Sky (v Mr. Blue) in de eerste foutloze rit tot 35.82, maar lang stond hij daarmee niet op de eerste plaats. Bert-Jan Zuidema reed in de volgende rit met Fleurabelle de tijd van Ten Cate met bijna een seconde aan flarden: 34.87. Zuidema weerstond de aanvallen van de na hem startende ruiters Marcel de Boer, Daan van Geel, Beaudine Hollemans en Julian de Boer. Zuidema mocht daarna met zijn ZZ-paard Devlin (v Van Gogh) proberen zijn eigen tijd te verbeteren, maar vlak voor de voorlaatste hindernis schrok Devlin, waardoor hij vier strafpunten aan de broek kreeg. Restte nog één deelnemer: Eric ten Cate, die net als Zuidema met twee paarden in de barrage uit kwam. Met zijn ZZ-paard E. Lana gelukte het Ten Cate uiteindelijk wel de tijd van Zuidema te verbeteren. Hij kon na een snelle foutloze rit de gebalde vuist de lucht in steken. Voor het eerst wist Ten Cate als winnaar de piste in Beilen te verlaten. “Het liep lekker en ik kreeg E. Lena een paar maal heel mooi voor een hindernis, vooral na de oxer. Ik denk dat ik daar de tijdwinst op Zuidema heb gepakt”, aldus winnaar Ten Cate na afloop. “E. Lana is een prima paard. Net acht jaar geworden. Hij heeft al enkele malen een 1.40 m. parcours gelopen en doet het prima. Hij heeft heel veel mogelijkheden door te groeien en nog beter te worden.” Dat van de 46 deelnemers slechts negen tot de barrage doordrongen, lag volgens de winnaar niet aan het parcours. “Het was niet bijzonder zwaar en er zaten ook geen uitschieters met erg moeilijke passages is. Goed, het was pittig. Maar dat mag voor een Grote Prijs”, aldus Ten Cate. Zuidema zag de hoofdprijs net aan zijn neus voorbij gaan. Toch was hij niet ontevreden. “Ik zat er dichtbij, maar mijn paard gleed iets weg en schrok even van het publiek, net genoeg om de hindernis te missen. Het was ook een beetje een miscommunicatie tussen hem en mij. Jammer, maar met de tweede plek ben ik tevreden. Ik heb gemerkt dat ik twee hele goede paarden heb en het goede gevoel overheerst.” Renate Beuving, verleden jaar goed voor de winst en de tweede plaats, moest nu genoegen nemen met de vijfde plek. “Ik vond het al heel wat dat ik in de barrage kwam met Filemon. Hij is amper zeven jaar en liet nu al hele mooie dingen zien. Ik krijg nog genoeg mogelijkheden met hem”, aldus de 26-jarige amazone. De Grote Prijs, gesponsord door Rabobank Assen en Noord-Drenthe en Poda te Eursing, was het slotstuk van het vijftien dagen tellende concours Indoor Hartje Drenthe van de paardensportvereniginjg Stroomruiters in Beilen. Uitslag: 1. Eric ten Cate (Geesteren) E. Lana, 0 strafpunten, 33.24 sec.; 2. Bert-Jan Zuidema (Linde) Fleurabella V, 0, 34.87; 3. Eric ten Cate, ECW Blue Sky, 0, 35.82; 4. Beaudine Hollemans (Veendam) 0, 37.98; 5. Maureen Bonder (Schoonoord) Filemon, 4, 36.05; 6. Marcel de Boer (Nieuwleusen) Formidable, 4, 40.77; 7. Bert-Jan Zuidema, Devlin, 4. 47.71; 8. Julian de Boer (Nieuwleusen), Carollo, 8, 34.47; 9. Daan van Geel (Gees), Djam, 8, 38.68 sec.

Auteur

Albert-Jan Garama