Digitale zorg tijdens nationale e-healthweek

Assen

Digitale toepassingen in de zorg (e-health) bieden een legio aan mogelijkheden voor patiënten, preventie én het monitoren van gezondheid en psychische aandoeningen.

Veel mensen weten echter niet wat het precies inhoudt of voor hen kan betekenen. Daarom organiseren het ministerie van VWS en ECP ǀ Platform voor de InformatieSamenleving samen met 211 partners uit heel Nederland voor het éérst de nationale e-healthweek van 21 tot en met 27 januari. Tijdens deze week vinden in Drenthe verschillende activiteiten plaats waar mensen zelf de mogelijkheden van e-health kunnen ervaren. Slimme technologie voor zorg in eigen omgeving E-health maakt het mogelijk dat de zorg zich kan verplaatsen van de wachtkamer naar de woonkamer. Het gaat hierbij niet alleen om complexe of kostbare digitale hulpmiddelen, maar ook eenvoudige oplossingen die het leven van patiënten gemakkelijker maken en het werk van professionals verbeteren. Zoals slimme apps die helpen je conditie te verbeteren of beeldbellen met je huisarts. Maar ook GPS-technologie die gebruikt wordt voor dementerenden waarmee zij veilig naar buiten kunnen zonder zoek te raken. “Al deze innovaties kunnen nu al worden gebruikt, maar veel Nederlanders kennen ze niet of weten niet wat het voor hen kan betekenen”, aldus Arie van Bellen, directeur van ECP. “Door een week lang alle Nederlanders de kans te geven om kennis te maken met e-health, hopen wij en het ministerie van VWS dat mensen steeds meer innovatieve toepassingen gaan gebruiken of er om vragen bij hun zorgverlener.” Ervaar e-health in Drenthe Tijdens de e-healthweek vinden verschillende activiteiten plaats in Drenthe. Tijdens de open dag van het ‘Dementiehuis van de Toekomst’ in Emmen kunnen bezoekers kennismaken met tal van technologische mogelijkheden. Deze oplossingen lopen uiteen van een slimme vork die meet hoe snel en veel iemand eet tot veiligheidssensoren die keukenapparatuur uitschakelen om brand te voorkomen. Tijdens de e-health week worden Drentenaren met de gezondheidschallenge uitgedaagd om gezond(er) te leven. Deelnemers kunnen Healthcoins verdienen door het zetten van stappen, traplopen en het aangaan van uitdagingen. Met de verdiende Healtcoins kunnen zij gezonde producent kopen. Drentenaren vormen samen een team en nemen het op tegen deelnemers uit Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Over de e-healthweek Van zaterdag 21 tot en met vrijdag 27 januari organiseren meer dan 200 organisaties in Nederland e-health activiteiten. Door een week lang alle Nederlanders de kans te geven om kennis te maken met e-health, hopen het ministerie van VWS en ECP dat mensen zelf steeds meer innovatieve toepassingen gaan gebruiken of er om vragen bij hun zorgverlener. Alleen zo kan e-health en het gebruik ervan een stap verder worden gebracht. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn trekken deze week door Nederland om diverse activiteiten te bezoeken. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.ehealthweek.net.

Auteur

Albert-Jan Garama