Hiphop in de Bonte Wever

Assen

Afgelopen weekend was de Bonte Wever het toneel voor de kwalificatiewedstrijden voor het NK Hiphop. De negenjarige Jada uit Assen was een van de deelnemers.

ASSEN - De beats dreunen uit de speakers naast het podium. De hiphopcrews staan klaar achter de coulissen. De Bonte Wever was afgelopen zondag het decor voor de vierde in een rij van tien kwalificatiewedstrijden van de United Dance Organisation (UDO). Deelnemers kunnen zich plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap hiphop als mede, door ranking, voor het Europees en het Wereldkampioenschap. Zo’n achthonderd deelnemers dingen mee naar de felbegeerde kwalificaties. Groepen, duo’s en individuen. ’s Morgens is het de beurt aan de jeugd tot 14 jaar, ’s middags is de oudere jeugd aan de beurt. Eén van de deelnemers is de negenjarige Jada Slijngaard uit Assen. Jada danst bij dansschool Ingeborg in haar woonplaats en sinds dit jaar ook bij het Groningen Dance Centre (GDC). Bij beide dansscholen zit ze in het wedstrijdteam. Jada heeft al een aantal bekers gewonnen en won vorig jaar als solodanser een kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap. Dat leverde haar een plek in de landelijke finale op. Dit jaar zal ze ook weer als solodanser meedoen, maar vandaag nog niet. Deze zondag doet Jada mee met haar crew van GDC. ,,Met een groep dansen vind ik eigenlijk mooier. Je kunt anderen helpen en met een groep ziet het er mooier uit.” Underground Hiphop was voorheen een undergroundstyle vertelt Ron Welters, voorzitter van de United Dance Organisation. ,,Vroeger bestond een crew vooral uit vrienden. Nu wordt hiphop breder opgepakt en zijn de meeste crews gelinkt aan een dansschool. Maar in Amsterdam bijvoorbeeld zijn nog steeds veel losse crews. Die mogen zich ook inschrijven.” De deelnemers komen uit het hele land. ,,Het winterse weer heeft er wel voor gezorgd dat er minder deelnemers zijn dan voorgaande jaren”, vertelt Welters. ,,Wij organiseren tien kwalificatiewedstrijden per seizoen. Hiermee kunnen de deelnemende teams, duo’s en solodansers zich kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap en door middel van ranking kunnen zich ook kwalificeren voor het Europees en Wereldkampioenschap.” Er zijn verschillende organisaties vervolgt Welters, ,,UDO is de grootste en het leuke is omdat wij de grootste zijn, dat je de dansers competitie kunt aanbiedingen met de besten van Nederland.” Trots Gekleed in een zwarte tuinbroek over een wit shirt en met twee knotten op het hoofd doen de dansers van GDC hun hiphopdans. Jada is na afloop dik tevreden, maar de uitslag laat nog even op zich wachten. ,,Het ging best goed”, vertelt Jada terwijl ze de dans nog even kort overdoet. Even stilstaan blijkt lastig. De negenjarige hiphopster danst al vijf jaar. ,,Toen Jada nog in mijn buik zat was al duidelijk dat ze van dansen hield”, vertelt haar moeder. ,,Jada gaat letterlijk dansend door het leven. Als ouders zijn wij ontzettend trots op haar.” Haar vader vult aan: ,,Jada danst de hele dag. Tot ze naar bed moet.” Als de uitslag bekend wordt gemaakt blijkt dat Jada en haar crew derde zijn geworden. Jada is er blij mee. ,,Maar ik vind winnen niet echt belangrijk. Het is goed om mee te doen. Om te laten zien dat je ook goed bent en mee kunt doen.” Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama