Geeske 240 en ‘Neie Boeren’ door Drents Portret

REGIO

Komt u wel eens een boer tegen? Zou u hem of haar herkennen? Om te laten zien wat het leven en werk van de moderne Drentse boer inhoudt hebben de acht kunstenaars van het Drents Portret zich hierin verdiept.

Van tot en met 29 januari is bij het Informatiecentrum Egberts Lent van Het Drentse Landschap de expositie ‘Neie Boeren’ te zien. Noem het een kruisbestuiving tussen kunstenaars en boeren.

Uit Ubbena bij Assen is melkveehouder Bert Bonder geportretteerd door kunstenares Jeanet Tjassens. Jeanet: “Als dochter van een melkveehouder wil ik met dit schilderij laten zien hoe een melkveehouder , van generatie op generatie, maar met trots en oog voor de toekomst zijn bedrijf runt.” Niet onbelangrijk op het schilderij: de afgebeelde koe, Geeske 240 heeft al meer dan 100.000 liter melk gegeven.

De andere beeldend kunstenaars Anneke Verstegen, Harrie Visser, Klaas Koops, Anneke Leutscher, Henny Holtrop, Nicole van der Veen-Kerssies en Marcelle van der Leeuw hebben ook allen één of meerdere Drentse boeren geportretteerd. Het zijn niet louter portretten geworden: in hun werk zijn ook bedrijfskenmerken terug te vinden.

Hunzeweg 30 Nieuw- Annerveen.


Auteur

Redacteur