Adriana van Zoest bezoekt Drents Museum

ASSEN

aar aanleiding van haar tentoonstelling Post Mortem is kunstenaar Adriana van Zoest (1966) zondag 22 januari te gast in het Drents Museum.

Top

Van Zoest (1966) hoort bij de top van de hedendaagse realistische schilderkunst in Nederland. In de tentoonstelling Post Mortem, die nog tot en met 19 maart te zien is, zijn de dode dieren die ze heeft vastgelegd bijna onsterfelijk geworden. In ‘Te gast in het Drents Museum’ vertelt Van Zoest over haar ontwikkeling als kunstenaar en haar passie voor dieren. De lezing duurt van 13.00 tot 14.00 uur en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Adriana van Zoest schildert dode dieren. De ene keer is het een verkeersslachtoffer, een andere keer is het een vogeltje dat tegen een raam is aangevlogen. Van Zoest weet met haar fijne techniek de tederheid van de dood weer te geven en geeft zo de overleden beestjes een tweede leven. Zij gaat het aanpakken van moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Ze manipuleert het licht in haar werk, waardoor in zekere mate een vervreemdend beeld ontstaat.

Rekening houdend met vorm, kleur, contrast en verschaling, ontstaan spannende composities die in een magistrale techniek worden vastgelegd.


Auteur

Redacteur