Dag van de Drentse Familiegeschiedenis: op zoek naar voorouders van ver

Assen

Steeds meer mensen gaan op zoek naar het verborgen verleden van hun familie. Iedereen die nieuwsgierig is naar zijn roots, kan op zaterdag 28 januari terecht in het Drents Archief voor de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis.

Bezoekers kunnen inspiratie opdoen, krijgen tips van ervaren onderzoekers of kunnen gewoon een leuke dag beleven. Er zijn de hele dag verhalen, lezingen en theatervoorstellingen rondom het thema familieverleden en familie van ver. Bezoekers kunnen een kijkje nemen achter de schermen in de schatkamers van het Drents Archief. Wil Schackmann vertelt over de bewoners van de Maatschappij van Weldadigheid naar aanleiding van nieuwe ontdekkingen in het archief. Die Luyden van ’t Hooge Veene komen op bezoek vanuit de 17de eeuw en er is speciale aandacht voor migranten zoals veenarbeiders, Molukse en Duitse voorouders. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis is op zaterdag 28 januari van 11.00-16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis. Het hele programma, met meer informatie en de tijden, is te vinden op www.drentsarchief.nl/familie. Informatiemarkt en meer Wat kunnen bezoekers  in de archieven vinden over voorouders uit Drenthe en daarbuiten? Welke websites kun je raadplegen als je zoekt naar geëmigreerde voorouders? En waren de Drenten eigenlijk wel zo verhuislustig? Wie hierover meer wil weten kan aanschuiven bij een van de lezingen. De NGV Drenthe/Noordwest Overijssel presenteert op de informatiemarkt de doorzoekbare digitale bestanden van familieadvertenties en bidprentjes. Daarnaast zijn er lezingen en voorstellingen over vluchtelingen toen en nu, een Drentse zeeheld in dienst van de Russische tsaar en een voorproefje van de theatervoorstelling ‘Addergebroed’ over de Drentse belastingontvanger Johannes van Lier. Tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt de database van het project Post van Weldadigheid gelanceerd. De uitgebreide correspondentie van de Maatschappij van Weldadigheid is dan via de website alledrenten.nl doorzoekbaar op naam. Een onmisbare toevoeging voor mensen met voorouders in de Maatschappij van Weldadigheid. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met de NGV Drenthe/Noordwest-Overijssel. Zoeken in de databases Foto Drents Archief

Auteur

Albert-Jan Garama