Kadetje Cultuur met Mary Ritsema

ASSEN

In het kader van de Dag van de Drentse familiegeschiedenis geeft Mary Ritsema, auteur van het boek: Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim! een lunchlezing op zaterdag 28 januari 2017. De lezing vindt plaats bij Kunstplaza Schurer op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen te Assen.

Het boek Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim! gaat over Lutske Jansje Baron, een vrouw die heel bekend had kunnen zijn als ze erkend zou zijn door de man die haar heeft verwekt. Dat laatste was echter niet het geval. Sterker nog, volgens haar huwelijksakte was zij de natuurlijke, niet erkende dochter van Lutske Jans Baron en een onbekende vader. Lutske Jans Baron, de moeder van Lutske Jansje was dienstmeisje op Nienoord.

De geschiedenis van Lutske Jansje, die de oma is van Geert Ritsema, de man van de auteur, heeft de familie behoorlijk beziggehouden. Twaalf jaar onderzoek, de bewerking van dagboeken, interviews, akten en foto’s geven een beeld over het leven en de omgeving van Lutske Jansje Baron. De afkoop van Lutske Jansje Baron haar geboorte was in nevelen gehuld, hoe de rijkdommen binnen deze familie tot stand kwamen, wordt inzichtelijk gemaakt. Dat dit niet een doorsnee verhaal is, wordt duidelijk in het boek.

Opgeven voor het Kadetje Cultuur op zaterdag 28 januari kan door te mailen naar kadetjecultuur@vanderveen.nl. De kosten zijn euro 14,50 p.p. inclusief lunch en voordracht van 12.00 tot 13.30 uur. Leden van de kunstuitleen betalen euro 12,50.


Auteur

Redacteur