Wmo pashouders reizen half jaar gratis met Cityline

Assen

Om het gebruik van Cityline door Wmo pashouders te vergroten, heeft het college van B en W van de gemeente Assen besloten dat Assenaren met een Wmo pas vanaf nu gedurende een half jaar gratis de bus mogen pakken.

Ondanks een sterke groei van het aantal reizigers in de tweede helft van 2016, is een verdere stijging nodig om dit nieuwe stadsvervoer meer rendabel te laten rijden. Het college geeft Cityline nog een jaar om zich te kunnen bewijzen. Sinds december vorig jaar rijdt Cityline in bijna alle wijken van Assen. Met deze nieuwe manier van vervoer wilde de gemeente Assen het verdwijnen van de stadsbussen opvangen en Assen bereikbaar houden voor mensen die geen gebruik kunnen maken van eigen vervoer. Ook is Cityline in veel gevallen een goed en goedkoper alternatief voor de Wmo taxi. Een groot aantal Assenaren heeft inmiddels kennisgemaakt met deze nieuwe vorm van stadsvervoer. Het aantal reizigers steeg in de tweede helft van 2016 naar ongeveer 1000 per week. Als reden om met Cityline te reizen noemen reizigers de professionaliteit van de chauffeurs en het feit dat ze hun reis beter kunnen plannen. Om het gebruik van Cityline onder Wmo pashouders te laten toenemen biedt de gemeente hun per 1 januari de mogelijkheid om gratis te reizen. Op die manier wil de gemeente zo veel mogelijk inwoners met een Wmo pas laten kennismaken met Cityline. Cityline is eind 2015 begonnen als proef. De ervaring in andere gemeenten laat zien dat het vaak meerdere jaren kost om voldoende reizigers te trekken om een nieuwe vorm van vervoer rendabeler te laten rijden. Daarom heeft het college besloten de proef met een jaar te verlengen. Met vervoerder VMNN zijn afspraken gemaakt om de kosten terug te dringen.

Auteur

Albert-Jan Garama