Hé Pitje!' | Asser Veteranencup

Assen

Afgelopen zaterdag waren de poulewedstrijden van de Asser Veteranencup. Het eerste voetbaltoernooi van het nieuwe jaar.

ASSEN - Ouwe lullenvoetbal, rollatorsoccer of dikke-buiken-voetbal. Tja, geeft het een naam. Het zijn de jongsten niet meer en sommigen dragen een kilootje meer en het haar wordt wat grijs, maar fanatiek zijn ze nog allemaal. Afgelopen zaterdag waren de poulewedstrijden van de Asser Veteranencup. Het toernooi voor 35-plussers van alle Asser voetbalverengingen. Een toernooi waar de klassenverschillen van de vlaggenschepen van de Asser clubs geen rol spelen. Zo kan het dat eersteklasser Achilles 1894 wordt afgedroogd door derdeklasser FC Leo en dat vijfdeklasser FC Amboina wint van tweedeklasser FC Assen. Alweer voor de 39e keer werd dit traditionele nieuwjaarstoernooi georganiseerd. Grote man achter het toernooi is Luc Rengers. Hij was betrokken bij alle edities. De eerste keer alleen nog als wedstrijdleiding en ‘microfonist’, maar vanaf de tweede keer ook in de organisatie. En hij heeft er nog altijd plezier in. ,,Afgelopen week ging het wat moeizaam omdat ik een koutje had gevat bij de nieuwjaarsduik.” De organisatie daarvan deed Rengers ook nog even tussendoor, maar dat moest hij dus bekopen met een keelontsteking. Saamhorigheid ‘Microfonist’ is Rengers nog altijd. Vanuit de controleruimte bovenin de Marsdijkhal roept hij de teams op die aan de beurt zijn, geeft hij de tussenstanden door inclusief de doelpuntenmakers en waarschuwt hij als de laatste minuut is ingegaan. De Marsdijkhal, alweer jaren de vaste locatie van het evenement, was weer traditioneel aangekleed met alle vlaggen van de Asser voetbalclubs naast elkaar aan één lijn. ,,De vlaggen symboliseren de saamhorigheid en het met elkaar verbonden zijn”, legt Rengers uit, “Zonder tegenstander kun je niet voetballen. Het moet ook benadrukken dat het een sportief toernooi is.” Nieuwjaarsreceptie De Asser Veteranencup is het eerste voetbaltoernooi van het jaar en wordt daarom ook wel gezien als een alternatieve nieuwjaarsreceptie. Maar omdat er zoveel oudgedienden meedoen of aanwezig zijn is het ook een soort jaarlijkse reünie. ,,Het is een weerzien van oude bekenden”, vertelt Rengers, “Van voetballers waar je jaren geleden mee of tegen hebt gevoetbald.” ‘Hé Pitje!’ ACV lijkt net als vorig jaar een grote kanshebber op de overwinning. De blauw-zwarten wonnen als enige ploeg al hun poulewedstrijden. Tijdens de wedstrijden van ACV klonk als vanouds het ‘Hé Pitje!’. De technisch begaafde Johan Pitstra heeft het voetballen nog niet verleerd maar merkt wel dat leeftijd zijn tol begint te eisen. ,,Je wordt wat trager, maar dat geldt ook voor de tegenstanders.” Dat maakt ook dat het er soms hard aan toe lijkt te gaan vertelt hij: ,,Wij denken allemaal dat we nog heel goed zijn, maar we zijn vaak net te laat en dan lijkt het hard, maar dat lijkt erger dan het is.” Maar Pitstra laat met zijn 52 jaar zien nog prima mee te kunnen en maakte ook nog een doelpunt. “Maar die kwam op naam van Paul (Hoekstra, red) te staan”, om er lachend aan toe te voegen: ,,Alles komt op naam van Paul te staan.” Het zal niet de eerste keer zijn dat Hoekstra topscoorder van het toernooi wordt. Sportiviteitsprijs Naast ACV zijn ook LTC, Asser Boys en FC Amboina door naar de kruisfinales die aanstaande zaterdag worden afgewerkt. FC Leo, Achilles 1894, FC Assen en Assen Beweegt (samengesteld team) maken uit wie de nummers 5 tot 8 worden. ,,Maar de belangrijkste prijs is de sportiviteitsprijs”, benadrukt Rengers, “En het mooie van dit toernooi is ook dat altijd een Asser club wint.” Maurice Vos Foto's Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama