De Drentse Zaak met Martijn van der Tuin

Assen

‘Ik geloof dat elke ondernemer een missie heeft’

De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat bevinden zichvergaderzalen, kantoren en (flex)werkplekken. Coach Martijn van der Tuin van Reconcep is er regelmatig te vinden om startende ondernemers te adviseren. ‘Veel beginnende ondernemers geloven wel in hun product, maar vinden het lastig om het te promoten, om ermee de boer op te gaan,’ weet Succesvol Ondernemen Coach Martijn van der Tuin. ‘Daarom ben ik bij De Drentse Zaak betrokken. Daar is natuurlijk al heel wat ondernemerskennis aanwezig, maar ze zochten iemand die specifiek op acquisitie en promotie kan coachen.Daarnaast train ik ondernemers op het vlak van social media, marketing, groei en prioriteiten.’ Onder de noemer ‘Werk aan jouw Winkel’ coacht Martijn binnen De Drentse Zaak groepen van ongeveer 10 starters tijdens een traject van 6 tot 8 maanden. ‘Dat traject is altijd actiegericht. De deelnemers gaan praktisch aan de slag met opdrachten en huiswerk. Samen stellen we doelen, om daar stap voor stap naartoe te werken. Daarbij ben ik niet alleen coach maar ook sparringpartner, adviseur en klankbord.’ Opbouwen Martijn heeft veel van zijn ondernemerswijsheid in de praktijk opgedaan. ‘Ik ben ondernemer sinds 2006. De eerste vijf jaar heb ik verschillende bedrijven opgezet en laten groeien. Uiteindelijk heb ik alles verkocht om me te richten op het helpen van andere ondernemers. Daar krijg ik namelijk het meeste energie van.’ Lachend: ‘Je mag me er zelfs ’s nachts voor wakker maken!’ Volgens Martijn zijn er verschillende soorten ondernemers. ‘Je hebt opbouwers, oppassers en overnemers. Ik ben erachter gekomen dat ik een opbouwer ben. Maar op een gegeven moment was ik wel uitgebouwd binnen mijn bedrijven. Ik had alles al een paar keer gedaan en gezien, en merkte dat ik er geen voldoening meer uit haalde.’ Sinds januari 2011 werkt Martijn met zijn bedrijf Reconcep als coach, workshopgever en trainer. ‘Het leuke is dat ik in die rol bij heel veel andere ondernemers een kijkje in de keuken mag nemen. Om te zien waar hun kansen liggen om verder te bouwen. Ik geloof dat dat mijn missie is, andere ondernemers coachen. Zoals ik geloof dat elke ondernemer een missie heeft.’ Kansen Aan het eind van het ‘Werk aan jouw Winkel’-traject zijn de ondernemers altijd verder gekomen, zegt Martijn. ‘Ze maken meer omzet, hebben grotere klantenportefeuilles en meer inzicht in waar die klanten behoefte aan hebben. In het algemeen hebben ze ook meer zelfvertrouwen gekregen, ze durven meer uit hun comfortzone te stappen.’ Als opbouwer ziet Martijn voor De Drentse Zaak ook nog wel kansen. ‘Het is een dynamische plek waar veel voor Drentse ondernemers gebeurd, dat mag wel wat meer naar buiten gebracht worden.’ Tegelijkertijd prijst hij de goede samenwerking met de ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak. ‘Er wordt snel geschakeld. Er heerst echt zo’n mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’. Daar houd ik wel van.’ Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Tekst: Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Cindy Houwen