Landlopers en weeskinderen terug in Veenhuizen

VEENHUIZEN

In en rond het Gevangenismuseum werd woensdag de elfde editie van de Landlopersdag gehouden.

Rond de 4000 bezoekers genoten van een gezellig dagje terug in de tijd, met (straat)theater, muziek, optredens, marktkraampjes en nog veel meer, waarbij de Landlopers en weeskinderen, de oorspronkelijke bewoners van Veenhuizen, centraal stonden. Bezoekers keken hun ogen uit naar de veelal vreemde figuren die druk bezig waren met hun werkzaamheden. Speciale aandacht ging dit jaar uit naar de weeskinderen, de oorspronkelijke bewoners van het voormalige Tweede Gesticht, het gebouw waarin nu het Gevangenismuseum is gevestigd. Zo was er een speciale tentoonstelling ingericht over de weeskinderen en werden jonge bezoekers ontvangen door regenten, net zoals de weeskinderen 200 jaar geleden. Ook was Wil Schackmann aanwezig, schrijver van het pas verschenen boek ‘De kinderkolonie’. Bijzonder dit jaar was ook de inzet van een aantal gedetineerden uit PI Esserheem in Veenhuizen. Zij hebben niet alleen geholpen in de opbouw, ook tijdens de dag zelf waren zij actief. Rondom het museum was ook van alles te beleven. In de elektriciteitscentrale werden draaidemonstraties gegeven. Het starten en draaien van de Kromhoutmotor uit 1928 en de Crossleymotor uit 1918 was een ware belevenis. Ook werd er tekst en uitleg gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Verder konden bezoekers met een gids naar het voormalige Arbeidscluster tegenover het Gevangenismuseum en kon er een rondrit worden gemaakt in een oude Boevenbus. (Foto's Germ Geersing.)

Auteur

ggeersing