Ruilen en weggeven

Assen

Antje Rijnsburger is de oprichtster van de winkel 'Wij Ruilen en Geven weg', waar tegen inlevering van een boodschap, zoals een blik sperziebonen, kleding gehaald kan worden. Van de etenswaren wordt een voedselpakket gemaakt.

ASSEN - ,,We werken met 21 vrijwilligers”, vertelt Antje. ,,Wij halen kleding en kleine huisraad op. Eigenlijk alles, behalve groot huisraad zoals bankstellen en kasten. Wij hebben hier bijvoorbeeld kleding voor kinderen, mannen en vrouwen en speelgoed. Dit ruilen we voor boodschappen waar we bijvoorbeeld voedselpakketten en verjaardagspakketten maken die we dan weggeven. In principe komt er geen geld aan te pas.” Via een gesprek wordt gekeken of iemand een voedselpakket kan krijgen. ,,We doen tijdens die beoordeling niets met loonstrookjes en dergelijke. Het is al een hele stap voor de meesten om hier binnen te komen.“ Daarnaast is het ook een stukje sociaal. ,,Je ziet ze soms met een klein gezicht binnenkomen en met een lach op het gezicht vertrekken. Je kan ze niet van hun problemen afhelpen maar je kunt wel wat betekenen. Er is echt een boel armoede op moment.” Het gaat over het algemeen om mensen die net boven de armoedegrens leven en net niet (meer) in aanmerking komen voor de voedselbank. ,,Ik heb zelf ook in een dergelijke situatie gezeten en dacht als ik zelf in de gelegenheid ben, ga ik zoiets als dit opzetten. Mijn man heeft vorig jaar een Facebook groep aangemaakt. Ik ben eerst vanuit huis begonnen. We groeiden zo hard dat dit thuis niet meer kon. Via een anonieme donateur kreeg ik een garagebox. En nu zijn we in het oude Mercurius theater terecht gekomen. Nu wordt het betaald door Mijn Buurt Assen.” Naast Mijn Buurt worden ze ook geholpen door stichting STILA en de scholen Regenboog en Maria in Campus. Antje geeft aan dat ze ook regelmatig hoort dat mensen niet weten dat ze daar gevestigd zijn. ,,Als je de stille armoede wilt bereiken moeten ze wel weten dat we hier zitten. Niet iedereen heeft Internet en Facebook. We willen nog meer donateurs en mensen bereiken zodat we deze dingen kunnen blijven doen. Ik doe het voor de mensen. ''Wij ruilen en Geven weg' is mijn kindje. We hebben nu 280 leden. Het is een dagtaak, een heel bedrijf. Maar het is ook heel dankbaar werk als je de mensen ziet.” ‘Wij ruilen en geven weg’ is gevestigd aan de Prins Bernhardstraat 1. De openingstijden zijn maandagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. Facebook Wij ruilen en geven weg. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama