GJ - 4 - Music: Billy Joel – The essential

Assen

Album: Billy Joel – The essential (2-Cd / Columbia)

ASSEN - We zitten inmiddels midden in de week van de Top 2000, hét jaarlijkse muziekfeest dat met z’n onweerstaanbare nostalgische aantrekkingskracht ons bijna allemaal aan radio en tv kluistert. Één van de vaste stamkroegtijgers van deze lijst is Billy Joel. Deze Amerikaanse piano-man, met een enorme muzikale staat van dienst, trakteert ons op deze dubbel cd op heerlijke popmuziek. Waar begin je als je kunt kiezen uit 36 nummers? Natuurlijk met de song ‘Piano man’, al jarenlang hoog in de top 20 van deze lijst, waarin Billy prachtig het sociale gebeuren van het café des levens neer zet. Prachtige ballads zijn er met ‘Just the way you are / She’s always a woman / She’s got a way en de kraker die Alicia Keys inspireerde: ‘New York state of mind’. Maar Billy was ook een echte entertainer op de piano met songs als ‘Miami 2017 (seen the lights go out on Broadway) / My life / Uptown girl & I go to extremes’. In Nederland scoorde hij een megahit met de ‘Goodnight Saigon’, een anti oorlogs song die nog steeds actueel is, blijft een kippenvel song. Net als het fenomenale ‘Leningrad’, een schitterend nummer over de verzoening tussen oost en west. Graag zet ik Poetin, Trump en Xi aan de rand van Billy’s piano neer, als hij deze song speelt en de straat aanveegt met vooroordelen. Zoals de Top 2000 ons toch deze week allemaal een beetje verbind, kunnen deze mannen daarvan op het internationale toneel wel een wat van gebruiken. Billy verlegde z’n grenzen van de meer piano gedreven songs geleidelijk aan naar meer een pop-sound. Hij wist daarbij het dna van de piano te verweven in verrassende songs als ‘The river of dreams / The longest time / We didn’t start the fire. Hij worstelde met een drankprobleem en zichzelf (‘You’re only human’) maar wist steeds zich weer te herpakken met nieuwe muziek en geweldige live shows. Deze dubbelaar is een mooie cd voor (hernieuwde) kennismaking en een springplank om (weer) eens in z’n albums te duiken. Lekker een paar baantjes trekken in die zee van liedjes...en in die van de top 2000! (GJG 9,8) Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama