De Drentse Zaak met Janneke de Leeuw

Assen

‘Focussen. Concreet zijn. En vanuit de klant denken’

De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Drenthe. Binnen het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen zijn diverse bedrijven gevestigd en worden startende ondernemers op weg geholpen. Zoals Janneke de Leeuw die haar eigen zaak als P&O professional aan het opzetten is. Onder haar bedrijfsnaam ‘Doen wat werkt voor P&O’ werkt Janneke de Leeuw als P&O professional. ,,Waar P en O voor staat? Voor personeel en organisatie. Ik ondersteun bedrijven en organisaties bij hun personeelsbeleid. Veel kleinere ondernemers doen zelf een stukje P&O erbij. Maar toch, het is een vak apart. Als je de wetgeving niet goed kent en personeelszaken niet goed uitvoert, loop je risico’s. Arbeidsrechtelijk, maar ook financieel. Ik neem ondernemers die zorgen uit handen.” Janneke heeft jarenlange ervaring als HR manager bij een grote non-profit organisatie. Maar de laatste jaren dacht ze, dit is het niet meer voor mij. ,,Ik zag een aantal dingen voor de zoveelste keer de revue passeren. Steeds hetzelfde kunstje, dat eerder ook al niet veel opleverde. Terwijl ik juist geloof in doen wat wérkt.” Janneke besloot bij die organisatie te stoppen en voor zichzelf te beginnen. ,,Dus niet voor niets, dat ‘doen wat werkt’ deel van mijn bedrijfsnaam is geworden.” Focussen Toen Janneke besloot om zelfstandig P&O professional te worden, kwam ze via Google bij De Drentse Zaak terecht. ,,Ik zocht eigenlijk naar netwerkgroepen van ondernemers waar ik me bij kon aansluiten. Toen zag ik een bericht over de workshops van De Ladder naar Succes. Ik dacht, wacht eens even, dit is iets voor mij. Dat was een week voordat ik startte. En ik had geluk, want ik kon nog meedoen.” Janneke volgde bij De Drentse Zaak uiteenlopende workshops van ervaren ondernemers. ,,Geweldig, al die kennis die ze delen. Het belangrijkste wat ik leerde? Focussen. Concreet zijn. En vanuit de klant denken. Wat is nu precies de vraag van de klant, waar ik het antwoord op geef?” Iets anders wat Janneke leerde, is dingen uit handen geven. ,,Ik was begonnen met teksten voor mijn website. Steeds paste ik de teksten aan, maar ik kreeg ze toch niet naar wens. Toen dacht ik, dit kan ik beter door een professional laten doen. En de tekstschrijvers van Het Geheime Wapen had ik via hun workshop al leren kennen.” Personeelshandboek Om werkervaring op te doen in de profit sector, kreeg Janneke de mogelijkheid om bij installatiebedrijf Van Riesen in Roden aan de slag te gaan. ,,Dat bedrijf is in een paar jaar tijd heel snel gegroeid, van 2 naar ongeveer 25 medewerkers. Dus ja, je begint op een bepaalde manier met je bedrijf, maar voldoet dat nog steeds als je groter wordt? Hoe gaan medewerkers om met bedrijfsmateriaal? Is er een gedragscode? Is het tijd voor het voeren van functioneringsgesprekken? Dat hebben we allemaal vastgelegd in een personeelshandboek. Eigenlijk draait het bij zo’n handboek ook om focussen.” Inmiddels heeft Janneke ook een betaalde klus bij een kinderopvangorganisatie. ,,En ik ga binnenkort aan de slag bij een andere non-profit organisatie. Zo bouw ik mijn eigen zaak op. En dat voelt geweldig.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers.

Auteur

Albert-Jan Garama