Judoka’s uit Westerbork doen examen voor zwarte band

Westerbork

Voor het eerst in jaren namen er twee judoka’s vanuit judoschool Kubi Nage deel aan het zwarte band examen bij judovereniging Ashai in Assen.

Anne en Marcel trainen bij Kubi Nage onder leiding van Richard Bel. Marcel traint daarnaast ook nog bij Budo in Hoogeveen. In het bijna vijftig jarig bestaan van de club is het nog niet voor gekomen dat er twee leden tegelijk voor het zwarte band examen opgingen. Het examen bestaat uit drie onderdelen. Het eerste gedeelte bestaat uit zoals dit bij judo genoemd wordt uit een kata. Dit zijn vaste voorgeschreven worpen, overnames of houdgrepen die men moet demonstreren. Het tweede gedeelte bestaat uit van uit beweging zoveel mogelijk worpen te laten zien. Het derde gedeelte bestaat uit een demonstratie wedstrijd op de grond waar de judoka verschillende houdgrepen, armklemmen en verwurgingen mag laten zien. Dit alles wordt beoordeeld door een drietal judoka´s die deel uit maken van de dan-graadcommissie. Anne toonde dat hij het Katame no Kata goed beheerst. In deze kata liet hij verschillende controletechnieken, verwurgingen en armklemmen zien. Marcel had zich toegelegd op het Gonosen no Kata, In dit kata wordt de aanval van uki gestopt en overgenomen door Marcel zodat uki geworpen wordt. Daarnaast lieten ze in hun vrije deel zien dat de rest van de technieken er ook goed in zat. Beide judoka’s hebben hier lang en hard voor moeten trainen en beiden hebben een uitstekend examen laten zien. Na een spannende dag slaagde Anne en Marcel voor het examen en mogen vanaf nu de zwarte band dragen.  Anne en Marcel kregen van het bestuur een  attentie ter herinnering aan het behalen van de zwarte band.

Auteur

Cindy Houwen