Zinnige Zondagavond over ‘De Ster van Bethlehem’

ROLDE

Al vele eeuwen lang zijn mensen gefascineerd geweest door het verhaal van de Ster van Bethlehem, en ze zijn dat nog steeds. Heeft die ster echt geschenen, was er misschien een ander opvallend hemelverschijnsel in de tijd van de geboorte van Jezus, zijn er echtwijzen uit het oosten naar Judea gekomen, of heeft de evangelist Mattheus het verhaal gewoon verzonnen? Een passende vraag net na Driekoningen.

Eind 2014 vond in Groningen het eerste multidisciplinaire wetenschappelijke congres plaats over De Ster. Aan dat congres - een initiatief van de spreker – namen internationale experts in de verschillende relevante wetenschapsgebieden deel: moderne astronomie, de Grieks-Romeinse wereld en die van het oude nabije oosten, wetenschapsgeschiedenis en theologie. De lezing zal hun visie op De Ster samenvatten, zoals die ook beschreven is in het boek over het congres dat eind 2015 bij uitgeverij Brill verscheen.

Peter Barthel is verbonden aan het Kapteyn Instituut van de RUG. Zijn onderzoek richt zich op actieve sterrenstelsels en quasars in het verre en nabije heelal. Daarnaast heeft hij grote affiniteit met wetenschapscommunicatie en educatie. Voor laatstgenoemde activiteiten won hij diverse prijzen, waaronder een koninklijke ridderorde.

Zinnige Zondagavond op 8 januari 2017, Jacobuskerk in Rolde, aanvang 19.30 uur, kosten euro 8. Aanmelden niet nodig.


Auteur

Redacteur