Wagen met emotie

Assen

Sinds kort is Assenaar Henk Brink in het bezit van het politie autootje dat in Verkeerspark Assen rondreed. Hij kocht het ter herinnering aan zijn vader.

ASSEN – ,,Mijn vader is altijd politieman geweest in Assen”, vertelt Henk. ,,Hij reed altijd op zo’n Harley Davidson met zijspan. Hij heeft een jaar les gegeven in verkeerspark Assen toen het startte waar nu de Gouverneurstuin is. Dat was in 1965, hij werkte toen nog als politieman. In het park vonden ze het leuk als er iemand kwam die de boel in de gaten hield. In de zeventiger jaren is het verhuisd naar het Asserbos. Eerst had het park een politieauto met motortje erin. Die hebben ze verkocht en toen dit politieautootje gekocht.” ,,Een hele tijd later, toe vader honderd werd, hebben wij zijn oude Harley Davidson opgespoord. We hadden feest in het verkeerspark. Ik ging op de Harley met papa in de zijspan. Mijn broer reed daarachter in het politieautootje. Zo kwamen we de feestzaal binnen. Mijn vader wilde er eerst helemaal niet uit”, herinnert Henk zich met een glimlach. “Zo heeft het autootje toch een stukje historie voor ons.” Een paar jaar geleden kwam er een eind aan het Verkeerspark. ,,Wij dachten, de oude verkeerstoren staat er nog. Als we die nu kunnen kopen zetten we die hier in de tuin.” Zowel de grootte als het mogelijk niet verkrijgen van een vergunning deed de familie hiervan afzien. “We hebben er niet meer over nagedacht.” Recentelijk volgde een veiling van allerlei spullen van het verkeerspark. ,,We zagen dat het autootje erbij stond en dachten die moeten we hebben.“ ,,Dat het gelukt is, is hartstikke leuk. We hebben het karretje eerst bij het verkeerspark neergezet en foto’s gemaakt en naar het technische gedeelte gekeken. We hebben de elektriciteit aan de praat gekregen. Nu moet er nog een motortje in. We gaan hem ook spuiten. Aan de hand van fotootjes van hoe hij was willen we hem weer maken zoals hij origineel was. Het autootje heeft ook altijd meegedaan met de Sinterklaasintocht. Wij doen altijd mee met de rubberboot. We hebben nu al gezegd dat we volgend jaar met de rubberboot en het wagentje komen.” Ook moeder van 85 vond het leuk dat de auto in de familie kwam. ,,Het heeft toch een stuk emotie.” Bijzonder is dat Henk de auto op 2 december heeft opgehaald, de dag waarop zijn vader eigenlijk jarig was. Wat Henk betreft gaat de politiewagen nooit meer weg en zal hij misschien ook nog wel eens rondje rijden op het industrieterrein met zijn kleindochter. ,,Daarnaast hebben onze kinderen ook veel met het verkeerspark, dus het autootje kan doorschuiven naar de volgende generatie.” Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama