Robotfestival Assen

Assen

Op de valreep van het jaar kan de organisatie toch een klein festival organiseren waar de combinatie robots, drones, scholieren en Assen elkaar ontmoeten. Het is het begin voor 2017, waarin een groter evenement georganiseerd zal worden rondom de binnenstad en het TT-gebied.

In samenwerking met het Dr. Nassau College, locatie Quintus, de Gemeente Assen en de samenwerkende ondernemers van Ondernemend Assen is de organisatie er in geslaagd een programma te maken dat voor scholieren de moeite waard is om een paar uur langer op school te blijven. Workshops programmeren van Lego Mindstorm, het zelf bouwen van een snelle drone (Dus niet uit de doos halen, accu er in en vliegen!) en de uitslag van de robotwedstrijd 2016. Vanuit Utrecht komen gadgets en mensen: De thync zal worden geïntroduceerd en gedemonstreerd, demonstraties van en met Virtual Reality en Augmented Reality, kortom: Het Permanent Future POP-UP Lab! Een van de mensen die het podium zal betreden is Mathilde Nakken, oud-leerlinge van het Dr. Nassau en nu betrokken bij een landelijk robot-ontwerpwedstrijd. Naast prijzen van 2.500 en 10.000 euro zullen de ontwerpen deel gaan uitmaken van de tentoonstelling Dutch Design. Een aantal sprekers zijn al op weg zijn naar de vakantie bestemming, wat voor het programma 2016 erg jammer is. Gelukkig hebben ze voor volgend jaar en voor 2018 al hun medewerking toegezegd en willen ze spreken over het effect van robots op werkgelegenheid, over de mogelijkheden van robots in de zorg. Maar ook over de kansen voor Assen en voor Drenthe als provincie waar de menselijke maat leidend is. Want die menselijke maat staat voorop bij een robot-festival: Van balspeler tot dwaler, van het maken van muziek tot het tillen van patiënten: Het moet een festival worden voor iedereen! Start 12.00 uur, aansluitend aan de Fancy-Fair. De race met de zelfgebouwde drones begint rond 15.30 uur. Aansluitend prijsuitreiking en verloting van Lego Mindstorm Set en de Drone.

Auteur

Albert-Jan Garama