Gemeente Assen volgt uitkomsten RIVM-onderzoek rubbergranulaat

Assen

De gemeente Assen volgt de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM naar vermeende gezondheidsrisico’s als gevolg van sporten op kunstgrasvelden.

Dat heeft wethouder Albert Smit gisteren laten weten tijdens een gesprek met bestuurders van de Asser voetbalclubs. Het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) maakte gisteren bekend dat volgens het onderzoeksinstituut sporten op kunstgrasvelden die bewerkt zijn met zogeheten rubbergranulaat verantwoord is. Het RIVM voerde het onderzoek uit, nadat in oktober van dit jaar onrust was ontstaan nadat wetenschappers in een uitzending van ZEMBLA hadden aangegeven dat er gezondheidsrisico’s zouden kleven aan het sporten op kunstgrasvelden die zijn bewerkt met rubbergranulaat. Volgens de uitkomsten van het RIVM-onderzoek zijn die risico’s “praktisch verwaarloosbaar” en is sporten op dergelijke velden verantwoord. De onderzoeksresultaten werden door de minister gisteren aangeboden aan de tweede kamer. Wethouder Smit hoopt dat de resultaten van het RIVM-onderzoek een geruststelling voor onder meer ouders van jonge voetballertjes betekenen. Wel blijft de gemeente de ontwikkelingen met betrekking tot kunstgrasvelden nauwgezet volgen. Zo lopen nog onderzoeken in Europees verband als ook in de Verenigde Staten, waarvan de uitkomsten in de loop van 2017 worden verwacht. Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht op de websites www.rivm.nl en www.sportengemeenten.nl. Daarop is het complete onderzoeksrapport van het RIVM te vinden alsmede aanvullende informatie als het gaat om sporten op kunstgrasvelden die met rubbergranulaat zijn bewerkt.

Auteur

Albert-Jan Garama