COLUMN Cultureel Hart Assen met Annelies Klunder

Assen

Het beste van de stad

ASSEN - Wat een overweldigend succes was het in december 2015: onze eerste eigen eindejaarsproductie 'Oliver Twist'. Met maar liefst 1.400 bezoekers en zes voorstellingen in de Rabo Zaal voelden we dat er een nieuwe traditie was geboren. Met trots presenteert Theater De Nieuwe Kolk in de kerstvakantie het vervolg in -jawel- de Grote Zaal: ‘Anastasia’, over de gelijknamige jongste dochter van de laatste tsaar. Het Russische sprookje is niet toevallig thematisch nauw verbonden met de expositie Peredvizhniki van het Drents Museum, een belangrijke samenwerkingspartner. Voor de familievoorstelling ‘Anastasia’ werken we met professionele makers en talentvolle amateurspelers en -zangers uit Assen en ruime omgeving. De repetities vinden sinds september plaats in het gastvrije productiehuis van Garage TDI. Wekelijks verzamelen zich alle 50 spelers en koorleden, in de leeftijd van 8 tot 80. Regisseur Karin Noeken is daarbij de rots in de branding. Karin, bekend van Vrouw Holland, is toegewijd, humorvol en professioneel. De sfeer is warm en eensgezind, maar er wordt keihard gewerkt. Een speler vertelde mij: “Het kost het me bijna mijn hele zaterdag, maar ik zou werkelijk niets liever willen doen”. Het decor moet dit keer gemaakt worden voor de Grote Zaal, dus dat is andere koek. Acht superhandige vrijwilligers werken hiervoor onder leiding van een professionele decorbouwer in een prachtige ruimte van Koninklijke Van Gorcum. De sfeer aan het Russische hof ontstaat daar al: een grote kroonluchter, houten schilderijframes en verrijdbare podiumdelen. Vanaf 27 december komt alles samen in De Nieuwe Kolk: repetitie, bouw en montage. ‘Anastasia’ is kort gezegd een feest van samenwerking. Komt u het resultaat bekijken? Kom vooral dinsdag 3 en woensdag 4 januari naar De Nieuwe Kolk! Annelies Klunder, artistiek leider Theater De Nieuwe Kolk.

Auteur

Albert-Jan Garama